Jornada de vaga a la petroquímica un mes després de l’accident d’IQOXE

Sindicats i veïns reclamen més seguretat a la indústria i una millor coordinació en la gestió dels riscos i les emergències

Per . Actualitzat el

L’accident a l’empresa IQOXE, del polígon sud del complex petroquímic de Tarragona, ha marcat un abans i un després en la percepció que la societat té d’aquest sector econòmic tan important al territori. La gravetat de l’incident i, sobretot, la gestió que es va fer dels plans de protecció i de seguretat que suposadament s’han d’activar quan es produeix un fet d’aquestes característiques, va fer saltar totes les alarmes entre la població, que ara dubta que existeixen les garanties de seguretat necessàries que reclama el fet de viure en un entorn com aquest. Però no només des de la població s’ha enviat un missatge d’alerta sinó que també des de dins de la mateixa indústria, i més concretament, des del sector dels treballadors, s’ha posat de manifest que és necessari reforçar la seguretat i reclamar tant a l’administració com a les mateixes empreses que posin fi a la precarietat laboral que afecta de manera negativa el sector. Tot això ha desembocat en la primera convocatòria de vaga de la història del complex petroquímic a Tarragona, el dimecres 19 de febrer, que confluirà amb una manifestació ciutadana convocada per diferents entitats socials i veïnals properes a la zona del polígon petroquímic.

Sota el lema «Per una Petroquímica més forta +seguretat -precarietat», els sindicats majoritaris CCOO i UGT han convocat per dimecres dia 19 de febrer una vaga de 24 hores que s’espera que tingui un alt seguiment entre els treballadors i treballadores del sector. L’objectiu és mostrar la necessitat de reforçar la seguretat en els polígons petroquímics i les deficiències en el funcionament del Plaseqcat. També denuncien que l’augment de beneficis a costa de reduir inversions, minimitzar els treballs de manteniment, precaritzar les condicions de treball, ajustar al màxim les plantilles i externalitzar serveis implementant empreses multiserveis, entre altres pràctiques com la subrogació de plantilles, es paga molt car en matèria de seguretat. La vaga, segons els sindicats convocants, no va en contra de la indústria química sinó que vol interpel·lar la principal entitat representant de les indústries, l’AEQT, i la Generalitat de Catalunya davant la manca de solucions. També afirmen que mentre no s’assoleixin aquests objectius no es descarta continuar convocant vagues, manifestacions i mobilitzacions.

Jornada de vaga i manifestació

La jornada de vaga començarà a les 4.30 hores, quan es posaran en marxa els primers piquets informatius als dos polígons petroquímics: al polígon nord es concentraran a la rotonda d’accés a la Repsol; al polígon sud es concentraran davant de Dow Chemical, i també n’hi haurà un davant de Covestro, antiga Bayer.  A les 11 hores, està prevista una concentració de piquets davant la fàbrica d’IQOXE, on els representants de CCOO i UGT faran una valoració de com s’està desenvolupant la jornada de vaga i convocaran la gent a la manifestació de la tarda.

A les 18.30 hores, davant la seu de l’AEQT es farà una valoració global de la vaga i es cridarà a la participació a la manifestació ciutadana sota el lema «Volem seguretat, informació i coordinació», on els piquets confluiran amb les entitats socials i veïnals amb les quals convoquen conjuntament la manifestació.

L’Ajuntament de Tarragona ha posat a disposició dels ciutadans una sèrie de mesures per afavorir la mobilitat i minimitzar l’ús del vehicle privat. D’una banda totes les línies de la flota d’autobusos municipals seran gratuïts a partir de les 17.30h i fins a l’últim servei de la nit i es preveurà, en cas de necessitat, reforçar la flota amb més vehicles.

D’altra banda, els autocars procedents d’altres municipis podran deixar als manifestants a l’Avinguda Marquès de Montoliu i aparcar a l’Avinguda Catalunya a l’altura del Camp de Mart fins a finalitzar la manifestació, per tal de recollir-los.

Comunicat de l’AEQT

L’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), una de les entitats interpel·lades en aquesta jornada històrica, ha emès un comunicat on es mostra partidària de «continuar impulsant el diàleg entre tots els agents territorials com a fórmula per a retornar la normalitat al sector i avançar en la seva millora continuada. Des de l’endemà de l’accident a l’empresa IQOXE, l’Associació ha dut a terme desenes de trobades amb els diferents agents del territori, entre els quals s’inclouen alcaldes, sindicats, diferents administracions, veïns, representants econòmics, entitats ecologistes, comitès d’empresa… i ho continuarà fent».

Pel que fa a la convocatòria de vaga assegura que «no és el camí eficaç per assolir millores, atès que ja hi ha moltes taules de diàleg obertes on s’estan treballant els temes plantejats. A més, l’AEQT no comparteix els motius que justifiquen la convocatòria: avui, la indústria química de Tarragona té uns nivells de qualitat laboral molt per damunt de la resta de sectors econòmics, com demostren tots els indicadors de contractes indefinits, salari mitjà o inversió en formació».

La veu dels veïns

Loli Gutiérrez, presidenta de l’Associació de Veïns de Bonavista afirma que  «ha passat un mes i aquí estem igual, no s’ha arreglat res. Només hem rebut visites del perit però no s’ha fet res, és com si encara fos dia 15 de gener. Hi ha cases del barri de Bonavista que encara tenen posats cartrons a les finestres. A banda d’això, ens queixem també de les mancances que hi va haver en matèria de seguretat i d’avís a la població». Per aquest motiu les entitats socials i veïnals han convocat una manifestació sota el lema «Volem seguretat, informació i cooperació” que coincidirà amb la vaga de treballadors de la indústria petroquímica i que començarà a les 16,30 hores a la Canonja. Des del castell de Masricart sortirà cap  a la N-340 en direcció a Bonavista, on s’uniran els manifestants d’aquest barri. D’allí es dirigirà cap a Torreforta, concretament fins al centre cívic, on es farà un minut de silenci en memòria de les víctimes i des d’allí fins a la Imperial Tàrraco, on és previst que s’hi uneixin els sindicats.