La Xarxa de Santa Tecla presenta el seu projecte de cambra hiperbàrica

Una cinquantena de representants d’agents gestors d’emergències assisteixen a la presentació

Per . Actualitzat el

Una cinquantena de representants d’agents gestors d’emergències al territori han assistit aquest dijous al matí a la jornada de presentació tècnica del projecte de la Xarxa de Santa Tecla per a la implantació d’una unitat de referència en medicina hiperbàrica a les comarques de Tarragona, en concret, al Complex Santa Tecla Llevant de la Vall de l’Arrabassada. La jornada ha tingut lloc al Centre Tarraconense El Seminari i ha comptat amb l’assistència de representants territorials de Protecció Civil, Salvament Marítim, mútues d’accident de treball, la unitat de busseig de la Guàrdia Civil, de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, de l’Hospital Joan XXIII, del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona i de diversos clubs de submarinisme, entre altres.

La sessió ha consistit en una explicació detallada del projecte per part dels responsables de la Xarxa de Santa Tecla, una ponència a càrrec de la doctora Eva Manzano (Legislació, competències i marc d’actuació de les mútues col·laboradores amb la Seguretat Social) i una taula rodona sobre indicacions mèdiques a càrrec de la Dra. Nadia Hamzeh de CRIS – Unitat de Terapèutica Hiperbàrica de l’Hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí, i la Dra. Montserrat Rico, de l’Hospital de Santa Tecla de Tarragona.

La jornada també ha servit per concloure que la instal·lació d’una cambra hiperbàrica a Tarragona és adient perquè:
1 L’oxigenoteràpia hiperbàrica (OHB) és un tractament de primera elecció en intoxicacions per fums tòxics, especialment les causades per MCO i cianídric, i en accidents disbàrics de submarinistes.
2 Cal aconseguir una distribució territorial dels serveis d’OHB que garanteixi l’ACCESSIBILITAT de tot el territori a les prestacions de la cambra hiperbàrica.
3 Tarragona reuneix, a més a més, una sèrie de característiques que fan més necessari poder disposar d’una cambra hiperbàrica.
▪ Concentració d’empreses químiques al polígon més important del sud d’Europa.
▪ Important flux de mercaderies perilloses per carretera i tren.
▪ Activitat important de submarinisme, tant professional com de lleure.
4 L’existència d’altres indicacions mèdiques contrastades, que faciliten la viabilitat de l’equipament.
5 Es disposa d’una ubicació òptima dins d’un complex hospitalari ben comunicat amb les principals vies d’accés a Tarragona.

La medicina hiperbàrica és una especialitat que no existeix en l’actualitat a les nostres comarques i que, un cop implantada, millorarà notablement l’atenció urgent a persones afectades per intoxicacions per monòxid de carboni, cremades i malalties de descompressió, a més d’altres patologies com ara insuficiències arterials, abscessos intracranials, infeccions de teixits tous, lesions per radiació, empelts, pèrdua auditiva sobtada idiopàtica, peu diabètic, úlceres isquèmiques i lesions esportives.

En l’actualitat les unitats d’oxigenoteràpia hiperbàrica més pròximes les trobem a Barcelona i a Castelló, totes dues a més d’una hora de distància. El projecte plantejat per la Xarxa de Santa Tecla preveu la instal·lació d’una cambra hiperbàrica amb capacitat per a 10 pacients. Uns 500 usuaris es podrien beneficiar anualment d’aquest equipament en el tractament d’una gran varietat de malalties. En els càlculs d’aquests 500 pacients anuals es compatibilitza tant l’activitat programada (al voltant del 90%) com la urgent provocada per situacions sobrevingudes (un 10%).