La Xarxa de Santa Tecla presenta el seu projecte de cambra hiperbàrica

L’equipament sanitari és adient per a l’atenció urgent d’intoxicacions per fum, cremades, descompressió submarina i un ampli ventall de patologies

Per . Actualitzat el

La Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla fa temps que treballa per dotar el territori d’una cambra hiperbàrica d’ús sanitari, un equipament d’alt valor afegit que seria molt útil per millorar l’atenció urgent de persones amb intoxicació per fum, cremades, malalties per descompressions submarines, embòlies gasoses, lesions per radiació i, amb caràcter menys urgent, un ampli ventall de patologies com ara lesiones esportives, peu diabètic i úlceres isquèmiques, entre altres. La Xarxa de Santa Tecla ja ha format el seu equip de professionals per a la futura posada en marxa de la cambra hiperbàrica, amb ubicació prevista al Complex Santa Tecla Llevant de la Valls de l’Arrabassada. El projecte està en una fase avançada, però des de la institució sociosanitària es vol tenir la col·laboració i el suport dels agents territorials que, quan estigui operatiu, podran beneficiar-se d’un equipament que en l’actualitat no existeix a les comarques tarragonines. De fet, les unitats de medicina hiperbàrica més pròximes estan a més d’una hora de camí, bé sigui a Barcelona o a la ciutat de Castelló. Per aquest motiu, aquest dijous els responsables del projecte explicaran les seves virtuts davant d’un nodrit grup d’agents gestors d’emergències a les nostres comarques. Tècnics de Protecció Civil, Salvament Marítim, de la Guàrdia Civil, de diversos clubs de submarinisme, del SEM, de la Creu Roja, de la Casa del Mar Tarragona, de mútues d’accidents laborals i dels bombers del parc químic, entre altres, estan convidats a conèixer de primera mà les aplicacions de la medicina hiperbàrica i la idoneïtat d’implantar-la a la ciutat de Tarragona al més aviat possible.

Què és i quines malalties es poden tractar amb la medicina hiperbàrica?
La Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla vol dotar el territori d’una unitat de referència en medicina hiperbàrica, especialitat dedicada a l’aplicació de l’oxigenoteràpia hiperbàrica (OHB) en els pacients, que utilitza l’oxigen a pressions per sobre de la pressió atmosfèrica, especialment per sobre d’1,4 ATA(Atmosferes Absolutes). En el seu inici l’oxigenació hiperbàrica servia per tractar la malaltia de descompressió, però amb el pas dels anys ha anat incrementant les seves indicacions amb evidències científiques en el tractament d’embòlies gasoses, intoxicacions per monòxid de carboni, síndrome compartimental i altres isquèmies traumàtiques, gangrena gasosa, cremades, insuficiències arterials l’anèmia severa, abscessos intracranials, infeccions de teixits tous, lesions per radiació, empelts, pèrdua auditiva sobtada idiopàtica, peu diabètic, úlceres isquèmiques, lesions esportives i moltes altres patologies.
Per tal de practicar aquesta tècnica és necessària una cambra hiperbàrica, un compartiment hermètic, normalment d’acer, que permet suportar en el seu interior pressions superiors a l’atmosfèrica. Allà el pacient, acompanyat de personal sanitari, respira oxigen pur a una pressió superior a l’atmosfèrica, tot augmentant els nivells d’aquest al reg sanguini. Es tracta d’un oxigen que no està unit als glòbuls vermells i amb capacitat d’arribar a parts dels teixits on en condicions normals no s’arriba. Així, assolim una millor recuperació dels teixits malmesos.

Reducció en el temps de curació
Un dels principals avantatges de la medicina hiperbàrica és que, aplicada de la mà d’un equip sanitari expert, redueix notòriament el temps de curació dels pacients en un gran ventall de malalties. La posada en marxa d’una cambra hiperbàrica a les comarques de Tarragona seria especialment útil en la ràpida recuperació d’intoxicats per inhalació de fum de productes químics, en accidentats amb cremades, en afectats per la malaltia de la descompressió o en totes aquelles patologies on l’increment de l’oxigen al reg sanguini oxigenat sigui beneficiós per al pacient.

PER QUÈ A TARRAGONA?

Oci i turisme
La Costa Daurada i les Terres de l’Ebre ofereixen un litoral perfecte per a la realització d’infinitat d’activitats lúdiques com ara la pràctica del submarinisme i el busseig, que cada any protagonitzen algun accident. La posada en marxa de la cambra hiperbàrica serà una garantia assistencial per als nombrosos clubs de submarinisme existents al territori.

Complex químic
El complex químic i petroquímic de Tarragona és el més importat de Catalunya, del conjunt de l’Estat espanyol i un dels més rellevants de la Mediterrània. El node industrial està representat per l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), que a través de les plantes productives de les seves associades dona feina directa a més d’11.000 persones (unes 30.000 de manera indirecta). Al voltant d’aquest gran motor econòmic i industrial s’estableixen mesures de garantia mediambiental i un pla de protecció i seguretat interior i exterior (PLASEQCAT), que estableix els protocols d’actuació davant d’un risc químic, ja sigui tant en els incidents de caràcter lleu com les situacions més crítiques. En aquest apartat la resposta que puguin donar els serveis sanitaris del territori és cabdal per donar compliment a la legislació vigent. La dotació d’una unitat d’oxigenoteràpia hiperbàrica completaria els dispositius assistencials desplegats al voltant del complex químic tarragoní, aportant seguretat en l’assistència als professionals de la química, al teixit empresarial i al conjunt de la ciutadania.

Activitat portuària
El Port de Tarragona està en constant creixement. Cada dia vaixells d’arreu del món arriben a les nostres costes després d’haver navegat en alta mar durant setmanes i mesos. Moltes de les navilieres disposen d’equips professionals de submarinisme dedicats a fer reparacions subaquàtiques als vaixells i altres actuacions de manteniment, tot exposats a patir problemes de descompressió. Amb la Cambra Hiperbàrica de la Xarxa de Santa Tecla, Tarragona i el Port podran donar resposta a les necessitats assistencials d’aquestes embarcacions, així com les que puguin presentar aquelles empreses establertes als molls del Port de Tarragona i que, eventualment, treballen amb equips de submarinisme en el manteniment i reparacions de canonades i del pantalà.