Els pagesos estan indignats pels abusos en la cadena alimentària

Reclamen una normativa catalana que posi fi a les pràctiques deslleials dels oligopolis de la gran distribució que imposen els preus d’origen

Per . Actualitzat el

El sector primari és sempre el més castigat en el repartiment de preus dels productes. Agricultors, ramaders i pescadors estan farts de posar el crit al cel davant el percentatge minúscul que perceben del preu que els compradors paguem pels productes. El passat cap de setmana el sindicat Unió de Pagesos va celebrar el seu XIII Congrés posant èmfasi en aquesta discriminació que pateix el sector. En molts casos, com els que exemplifiquem en el gràfic, el preu de compra està més del 250% per sobre del d’origen que és el que reben els pagesos. Per aquest motiu, el sindicat Unió de Pagesos reclama de manera urgent una normativa catalana contra els abusos en la cadena alimentària. Per això i sota el lema ‘Fem pinya per una pagesia més forta’, el sindicat proposa promoure un debat monogràfic del món agrari al Parlament de Catalunya aquest 2020 per instar els governs a fer de la pagesia una estratègia de país.

Pel sindicat és necessària una llei catalana que reguli des de la producció a la distribució per evitar les pràctiques comercials deslleials com la venda a pèrdues i la quota de mercat que comporta posició de domini, així com les sancions administratives corresponents.

El sindicat recorda que «els últims anys bona part de la pagesia catalana ha vist com els preus en origen pels seus productes anaven a la baixa per les pràctiques dels oligopolis de la gran distribució, que imposen els preus de productes com l’oli d’oliva o la carn de conill. En aquest sentit, els compradors de fruita seca també influeixen en les cotitzacions de la Llotja de Reus perquè els preus se situïn per sota dels de les principals llotges mundials i, en el cas del raïm i el vi base, els grans elaboradors forcen el pagament de preus fins a cotitzacions de fa 20 anys».
Pel que fa als sectors de la fruita dolça, les hortalisses, la llet i els cítrics, Unió de Pagesos denuncia que «tant la indústria com la distribució també han incidit per abaixar-ne els preus i n’han banalitzat el consum». Per a Unió de Pagesos, darrere dels preus baixos en origen i de la pèrdua de mercat que es donen en la carn d’oví i cabrum i la de vedella «hi ha possibles pràctiques anticompetitives, manca de transparència en la cadena de valor i l’incompliment de l’etiquetatge».

D’altra banda, Unió de Pagesos impulsarà una millor organització general del sector agrari productor, cosa que passa per promoure la implantació de noves Organitzacions de Productors (OP), sobretot en aquells sectors que no en tenen.

Unió de Pagesos denuncia permissivitat amb el frau per accedir als ajuts estatals

Unió de Pagesos denuncia que des de l’inici de l’establiment dels ajuts directes per superfície de la Política Agrària Comuna, a l’Estat espanyol, hi ha instal·lada una elevada permissivitat amb el frau directe o en la creació de condicions artificials per accedir als ajuts de la PAC, per part de propietaris o usufructuaris que no tenen la condició d’agricultors. Per superar aquests fraus als ajuts i a la fiscalitat i, sobretot, per convertir la pagesia professional en el centre dels ajuts de la PAC, cal regular immediatament l’agricultor actiu i el futur agricultor genuí basats en la premissa que els ingressos agraris siguin com a mínim el 25% del conjunt d’ingressos, amb una franquícia de 1.250 euros per evitar l’exclusió del sector social del món rural.
El sindicat fomentarà la seva lluita per l’equiparació de les condicions de vida i de treball de les zones agràries i rurals a les de les ciutats en aconseguir una millor governança. La pagesia ha de comptar amb autoritat i influència en les polítiques de gestió ambiental, com les decisions de gestió de la fauna salvatge, i la implantació d’infraestructures d’energia i gestió de residus al territori. La terra amb valor agrari ha de ser per produir aliments, per assegurar la producció de proximitat i minimitzar la petjada ecològica, i el sindicat aposta perquè les energies renovables siguin una font d’ingressos complementària a les rendes agràries.