«El contacte directe amb els joves és clau per contrarestar la informació falsa que cada dia circula per Internet»

Cíntia la Rosa és llevadora del CAR de Calafell i organitza xerrades per evitar mals hàbits

Per . Actualitzat el

L’atenció primària va molt més enllà d’assistir i curar els pacients entre les quatre parets dels centres de salut. Els professionals sanitaris tenen també un paper important com a comunicadors de consells i recomanacions que, seguides pel conjunt de la ciutadania, contribueixen a millorar la salut de la comunitat i a prevenir l’aparició de malalties derivades dels mals hàbits, el desconeixement o l’accés a informació de risc que circula per Internet. Al Centre d’Alta Resolució de Calafell tenen molt clar que la salut comunitària implica proximitat amb els usuaris i usuàries del sistema sanitari, especialment amb el col·lectiu de gent jove. En aquesta línia les llevadores del centre de salut calafellenc, en col·laboració amb la regidoria de l’Ajuntament de Calafell, organitzen xerrades adreçades als joves per tal de resoldre dubtes i aportar informació de primera mà, especialment relacionats amb la salut i l’educació sexual. La primera d’aquest any té lloc aquest divendres 14 de febrer al Casal Jove de Calafell per parlar sobre les aplicacions mòbils i la menstruació. Hi ha una segona xerrada prevista per al 17 de març al Casal Jove de Segur de Calafell amb el títol Coneix el teu cicle, també adreçada a dones joves que comencen a experimentar la menstruació i els canvis que provoca en el cos. D’aquesta iniciativa parlem amb Cíntia La Rosa, llevadora del CAR de Calafell.

D’on va sortir aquesta iniciativa?
Fa molts anys que la llevadora de Calafell col·labora amb l’educació sexual de la comarca, realitzant xerrades als instituts amb col·laboració amb les infermeres de Salut i Escola, i també resolent dubtes dels joves quan es trasllada al Casal Jove de Calafell.
Aprofitant que al Casal Jove es fa un cicle formatiu amb xerrades de tot tipus, van voler aprofitar aquesta via de comunicació amb ells, introduint unes xerrades d’educació sexual, igual que fem als instituts.

Quin objectiu tenen aquestes xerrades?
Afavorir un espai de preguntes i respostes envers tota la seva sexualitat i coneixement del propi cos. I obrir una porta de contacte amb un professional sanitari com és la llevadora, amb la qual poden contactar si tenen dubtes.

Com decidiu els temes que es tracten?
Els educadors del Casal Jove, ens van transmetre les inquietuds i necessitats derivades del feedback que van tenir amb els joves. S’intenten abordar temes com són les infeccions de transmissió sexual, el coneixement del cicle menstrual, el coneixement del propi cos i els mètodes anticonceptius.

Tenen èxit aquestes xerrades?
És la primera vegada que aquestes xerrades es realitzen dins del cicle formatiu del Casal Jove, així que esperem que vinguin i aprofitin bé aquest espai. En acabar el cicle, valorarem com ha anat.
És el mateix projecte que fem servir als instituts, els joves sempre han estat molt participatius i mostren gran inquietud per aquest tema. Així que esperem que sigui del seu interès. De mica en mica ens anirem adaptant a les seves demandes.

A quin perfil de població van adreçades aquestes xerrades?
A joves d’entre 12 i 16 anys principalment, encara que la idea és que tot jove, i potser no tan jove, que mostri interès per aquests temes pugui apropar-s’hi per aclarir dubtes de tota mena relacionat amb la sexualitat, l’embaràs i malalties de transmissió sexual.

Per què xerrades presencials si avui en dia trobem informació de tota mena i extensa a Internet?
Justament per això. Internet no només divulga la informació professional i especialitzada i contactar amb el professional per rebre una documentació adequada no és sempre fàcil i accessible, has de saber on buscar-la i on trobar-la.
El problema d’Internet és que també divulga mites que nosaltres ja escoltàvem de joves i que, curiosament, encara viuen al carrer, però que estan carregats d’informació de risc que assimilem com a bona. La informació errònia es retroalimenta, els arriba abans i es propaga amb més rapidesa. És curiós que avui dia encara dediques una sessió de les xerrades a aquests mites dels anys 70, quan nosaltres tot just començàvem a construir el país, per erradicar-los. Ens porten una generació d’avantatge però, per sort, sabem el camí que hem de prendre i els agafarem.