L’Oficina d’Habitatge del Tarragonès ha tramitat prop de 1.500 ajuts al pagament del lloguer

Durant el 2019, el volum d’ajuts gestionats han suposat un import de 1.805.490 euros

Per . Actualitzat el

L’Oficina d’Habitatge del Tarragonès va atendre durant el 2019 un total de 12.799 consultes, de les quals 6.224 van ser de forma presencial, 4.785 telefònicament i 1.790 per correu electrònic.

Una de les activitats més intenses que gestiona aquesta oficina són els tràmits de programes socials que inclouen la gestió d’expedients de prestacions puntuals i urgents al pagament de l’habitatge i la gestió d’ajuts permanents per al pagament dels lloguers.

Durant el termini en què les convocatòries han estat obertes, s’han gestionat i tramitat 1.497 ajuts per al pagament del lloguer (171 procedents de renovació de convocatòries d’anys anteriors i 1.326 de nova convocatòria), la qual cosa representa un increment d’un 16% respecte els expedients gestionats el 2018. Els ajuts tramitats per part del Consell Comarcal del Tarragonès procedeixen principalment de veïns de Salou (463), Torredembarra (408), Roda de Berà (127), Constantí (107), Creixell (90), la Pobla de Mafumet (53) i Altafulla (50). Durant el 2019, el volum d’ajuts gestionats han suposat un import de 1.805.490 euros. L’import global dels ajuts al pagament del lloguer ha estat d’1.778.375 euros.

Prestacions d’urgència especial
Pel que fa a les prestacions d’urgència especial, durant el 2019 es van tramitar un total de 38 expedients, una xifra molt similar a la dels anys anteriors. A diferència de la convocatòria d’ajuts al lloguer, la tramitació d’expedients d’urgència especial està oberta tot l’any. L’import dels ajuts per a prestacions d’urgència especial ha estat de 27.115 euros.

Borsa d’Habitatge
Un altre servei que presta l’Oficina d’Habitatge del Tarragonès és el de la Borsa d’Habitatge que gestiona el programa de mediació per al lloguer social, d’habitatges desocupats, que té com a finalitat posar en lloguer aquests habitatges a un preu assequible, mitjançant un servei d’assessorament i mediació entre els demandants de lloguer i els propietaris. Es facilita doncs la formalització de contractes de lloguer amb un seguit de garanties i avantatges per ambdues parts, incrementant així el parc d’habitatges gestionat per les administracions públiques per facilitar l’accés a una llar al sector de la població amb ingressos més baixos.

Durant el 2019 es van signar 14 contractes nous de lloguer, en relació a habitatges que s’incorporen a la Borsa. En total, la Borsa del Tarragonès gestiona un parc d’uns 75 habitatges a preus assequibles, distribuïts per diferents municipis de la comarca. Les xifres són molt semblants a les corresponents al 2018.

Els serveis
L’Oficina d’Habitatge i la Borsa de Mediació del Tarragonès apropa i facilita als ciutadans de la comarca la gestió de serveis i ajuts relacionats amb l’habitatge (ajuts de lloguer, rehabilitació, etc). El servei està integrat dins de la xarxa d’Oficines Locals d’Habitatge (OLH) mitjançant conveni amb l’Agència d’Habitatge de Catalunya i amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona.

Dona servei a tots els municipis de la comarca, excepte els de Vila-seca i Tarragona, que compten amb OLH pròpia, i la Canonja a la qual se li dona servei a través de l’Oficina de Tarragona.