El Port de Tarragona organitza dues visites guiades als secrets del pont mòbil

Per . Actualitzat el

Amb motiu de la celebració del seu 150è aniversari, el Port de Tarragona posa en marxa el cicle de visites guiades Espais portuaris per descobrir, una iniciativa que s’enceta aquest mes de març amb la programació de dues visites guiades i obertes a la ciutadania a les instal·lacions del pont mòbil, una instal·lació que precisament va complir 20 anys el novembre de 2019.

Espais portuaris per descobrir és una oportunitat única que ofereix el Port de Tarragona amb motiu de l’any de commemoració dels seus 150 anys per fer una visita guiada per terra en espais poc freqüentats i molt difícils de visitar, com el pont mòbil, que només es va poder visitar un cop per part de la ciutadania, el 19 de desembre de 1999, poc després de la seva inauguració. Les visites guiades al pont mòbil es duran a terme només durant dos dies del mes de març. Els diumenges 1 i 29 a les 11 hores del matí. En tractar-se d’un espai industrial no és apte per a infants ni persones amb mobilitat reduïda. Les places són limitades i es necessita fer una reserva prèvia a l’adreça electrònica arxiu@porttarragona.cat. També es pot consultar tota la informació de les activitats relacionades amb el 150è aniversari del Port a la pàgina web. Les visites Espais portuaris per descobrir també permetran visitar les terminals, els fars, les pedreres o les sitges, entre altres espais que estaran oberts al públic.

El Pont Mòbil

La presentació del cicle de visites guiades davant la premsa va tenir lloc dilluns a les instal·lacions del pont mòbil. El mateix el president del Port, Josep Maria Cruset, va ser  l’encarregat d’explicar el funcionament del pont, l’operativa necessària cada cop que s’ha d’alçar per permetre l’entrada o sortida de vaixells i les mesures de seguretat. El procés d’obertura del pont mòbil tarda uns 2 minuts i l’operació completa un màxim de 5 minuts. Un temps relativament petit tenint en compte les dimensions d’aquesta infraestructura portuària.
Les obres del pont mòbil s’iniciaren el 6 d’agost de 1998, data en què es va posar la primera pedra i es va inaugurar el 6 de novembre de 1999. La seva construcció ha permès connectar els molls de Reus i de Lleida per evitar que el tràfic rodat pesant hagués de passar més per zones urbanes, com el Serrallo i es facilités així el transport de mercaderies. La seva construcció va significar 15 mesos d’obres i un cost de 2.500 milions de pessetes (l’equivalent a uns 15 milions d’euros).

Aquest pont basculant de 187 metres de longitud amb dues fulles que s’obren en un temps mínim de 2 minuts; el gàlib del pont és de 7,50 metres a la part central i pesa 86 tones. Cada fulla del pont té l’alçada de 10 pisos. Aquesta infraestructura que ha evitat que més de mil camions al dia passin per l’interior de la ciutat ha representat una gran millora de la qualitat de vida en els espais portuaris més pròxims a la ciutat com són el Moll de Costa i el barri marítim del Serrallo, un benestar que s’ha consolidat en anys posteriors amb la reforma de la façana marítima i la remodelació del Moll de Costa.