Cal arribar fins a les últimes conseqüències

Per . Actualitzat el

Sobre l’explosió de la planta química de la Canonja hi ha moltes ombres i interrogants.
Abans d’entrar a fer valoracions, necessito saber si es podria haver evitat aquest accident tràgic. Si la resposta és sí, resulta interessant saber què va fallar i per què no es va fer, i si la resposta és no, cal saber els motius que van posar fi a la vida de tres persones. No dubto de la responsabilitat i les exigències de moltes de les empreses instal·lades en el polígon petroquímic de Tarragona, però no hem de ser il·lusos per descartar que alguns empresaris trampegen la legalitat.
La qualitat i, sobretot, la seguretat haurien de ser els eixos fonamentals d’aquest sector. No es tracta d’una empresa sense conseqüències i riscos per a la societat. Ans al contrari. Una equivocació o distracció en una planta pot provocar el caos al territori. No podem permetre que s’abaixi la guàrdia o que l’avarícia d’uns posi en perill la vida de moltíssima gent.
A mi personalment –que no els crec ni un pèl– no em serveix que diguin tenir els papers en regla i protocols de seguretat, si tot això, en la pràctica, no passa de paper mullat. Els testimonis d’alguns treballadors (i familiars d’aquests) ens posen la pell de gallina.
La poca plantilla i la seva poca experiència i formació no consten de cap pla d’emergència ni requereix llicències municipals. Les directives per accelerar la producció i la pressió sobre els empleats tampoc està plasmada en cap document. Per tant, digui el que digui l’empresa, hi ha moltes ombres per esclarir. No em serveix que vagin de bona gent i de complidors escrupulosos de la legalitat quan la majoria dels treballadors coincideixen en la poca sensibilitat per la seguretat (efectiva) i la qualitat del material emprat en la fàbrica. Els polítics i governants voldran pactar amb secretismes només per diners? Giraran l’esquena als afectats? Sabran estar a l’altura? O s’imposarà la covardia i la mentida col·lectiva? Ara és quan s’ha de tenir allò que s’ha de tenir…
La mortífera explosió d’IQOXE ha de significar un abans i un després. Totes les entitats han de fer els (im)possibles per arribar al fons de la qüestió i dirimir responsabilitats, encara que sigui per respecte a les víctimes. Només per això. No tot s’hi val. Encoratjo els investigadors a no cedir a cap pressió política o empresarial.
No poden continuar al capdavant d’un sector tan delicat persones que només veuen beneficis econòmics i releguen a un tercer pla la seguretat.
Espero i desitjo que el govern de la Generalitat, els ajuntaments, les inspeccions de Treball i les autoritats judicials remin en el mateix sentit. No hem de tenir por que les empreses marxin. Només marxaran les que no tenen cap intenció de respectar la legalitat. Les altres –les serioses– intensificaran tots els mecanismes i controls de seguretat.
No em serveix que IQOXE contracti la millor empresa d’Espanya per blanquejar la seva imatge, tenint a l’esquena la mort de tres persones. M’agradaria saber si els directius de la fàbrica van visitar els ferits i els familiars de (totes) les víctimes.
S’ha d’arribar fins a les últimes conseqüències, caigui qui caigui. Els que callin i no facin res seran còmplices de totes les desgràcies que puguin ocórrer. Amb la nostra seguretat (i la dels nostres fills) no s’hi juga.