Els grups municipals fan pinya per reclamar una millor prevenció i més seguretat

Tots els partits han signat dues declaracions conjuntes relacionades una amb la petroquímica i l’altre amb el transport ferroviari

Per . Actualitzat el

L’Ajuntament de Tarragona ha aprovat aquest matí al plenari dues Declaracions Institucionals: una amb relació al Complex Petroquímic que clama sobre una millor prevenció, seguretat i salut de la població de Tarragona i del Medi Ambient i, la segona, en defensa del model de transport per ferrocarril que afavoreixi la ciutat de Tarragona i el conjunt del Camp de Tarragona.

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha destacat la importància del consens de tots els grups municipals. “Avui és un dia excepcional. És molt rellevant que tots els grups presentem una posició unitària i compartida. La veu de Tarragona és la veu de tots. És evident que aquest compromís no s’acaba aquí, ha de ser compartit per tota la ciutadania, que és conscient dels perjudicis de l’ordenament ferroviari actual”. Pel que fa a la declaració sobre la indústria petroquímica, Ricomà ha remarcat que és cabdalt el compromís que demostrem tots en l’afectació, futur i mesures de seguretat en el polígon petroquímic”. L’alcalde també ha anunciat que properament se celebrarà un plenari on “per primera vegada es parlarà de la importància de tenir una indústria petroquímica”. “Ens toca treballar amb els ciutadans i fer un front comú per revertir la situació ferroviària del territori i dotar de més seguretat la indústria química”.

El portaveu d’ERC, Xavier Puig, que ha transmès -com la resta de portaveus municipals- l’escalf a les famílies de les víctimes de l’explosió d’IQOXE, ha destacat la transcendència d’haver aconseguit consensos en temes tan importants com la seguretat en la indústria petroquímica i el desgavell ferroviari.

“Les sirenes s’han d’activar des del primer moment quan l’accident tingui afectació a la població; també cal aplicar el sistema Cell Broadcasting a la zona de potencial afectació d’un accident químic, amb missatges SMS a totes les persones que es trobin a la zona i cal una actitud crítica i ferma”. Puig ha afegit que “és evident que aquest compromís de tots els grups no s’acaba aquí, ha de ser compartit per tota la ciutadania”. I ha conclòs: “La ciutadania és la primera a exigir una indústria neta i responsable”.

Per la seva part, la portaveu d’En Comú-Podem, Carla Aguilar-Cunill, ha expressat “la responsabilitat política per haver arribat al consens. De les crisis s’esdevenen oportunitats i aquestes dues Declaracions Institucionals ho són”.

La portaveu del PSC, Sandra Ramos, ha remarcat “és fonamental arribar a consensos. S’ha obert una finestra d’oportunitats i l’hem aprofitat. En primer lloc, perquè la Generalitat comenci a mirar cap al sud. Era el moment d’apartar les trinxeres i arribar a acords, que és el que fem avui”.

El portaveu de Ciutadans, Rubén Viñuales, ha defensat que “avui és un dia important perquè aquesta foto demostra unitat i compromís perquè l’alcalde de Tarragona defensi la ciutat en dos temes cabdalts com la indústria petroquímica i el model ferroviari. Tarragona demostra avui responsabilitat i valentia”.

El portaveu de Junts per Tarragona, Dídac Nadal, ha expressat la seva “satisfacció per aquesta unitat. Després de 10 anys de desgavell continu en temes ferroviaris ha arribat el moment de fer sentir la nostra veu i restituir freqüències i serveis”. Pel que fa a l’explosió d’IQOXE “és fonamental començar a parlar, sense interrupció, del que va passar: no van funcionar els mecanismes de detecció, de comunicació i d’emergència. Cal començar de 0 a reformular els plans. No pot tornar a passar. És important exigir a les empreses responsabilitat”.

La portaveu de Candidatura d’Unitat Popular, Laia Estrada, ha manifestat estar “contenta per fixar dos posicionaments importants. Esperem anar més enllà i traslladar el consens a altres administracions”. Pel que fa al tema ferroviari ha remarcat: “Anem molt tard. Necessitem involucrar al conjunt de la ciutadania perquè les reclamacions es facin sentir”. Pel que fa a l’accident d’IQOXE ha defensat que “des del primer dia que vam posar un peu al Saló de Plens hem lluitat per trencar el silenci al voltant de la indústria petroquímica. Ens sap greu que hagi hagut de passar un accident tan greu amb tres víctimes per arribar aquest punt de consens i posicionament conjunt”.

Finalment, el portaveu del PP, José Luis Martín, ha agraït “la unitat i el consens de tots els grups. Crec que, de cara a la ciutadania és molt important el consens en temes tan importants com la indústria petroquímica i el model ferroviari on les mercaderies han de sortir i la ciutadania ha d’entrar a la ciutat”.