Els alcaldes del Plaseqta exigeixen millorar la seguretat, la formació i la informació

Han traslladat a la Generalitat els punts claus de millora després de l’accident de l’empresa IQOXE

Per . Actualitzat el

Els alcaldes dels municipis inclosos en el Plaseqta i el Govern català s’han reunit per avaluar les conseqüències i fer propostes d’actuacions per millorar la reacció davant d’una situació com la que es va produir arran de l’accident a l’empresa IQOXE de Tarragona. L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà ha valorat com a molt positiva la reunió i ha centrat en 4 punts les peticions que han fet arribar els principals responsables polítics del territori. “Hem d’actuar en la línia de la seguretat, canviant els protocols que s’estan aplicant actualment; en segon lloc hem de treballar en una major formació i informació a la població, perquè sàpiguen com actuar; en tercer lloc, s’ha d’incidir en la gestió de les emergències. És bàsic que el territori recuperi la coordinació per un tema de coneixement i eficiència i, la quarta línia passa per treballar en la transformació energètica i de l’economia circular. Aquest és el futur de la indústria química perquè volem llocs de treball i qualificats”.

Precisament en aquesta línia de buscar sinergies amb les diferents institucions que treballen al voltant de la indústria química, l’alcalde Ricomà s’ha reunit aquest matí amb el director i el gerent de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), Miquel Àngel Pericàs i Lluís Solà, respectivament.

A la taula també s’ha posat l’èmfasi en la necessitat d’afrontar debats com el de la qualitat de l’aire. En aquest sentit, l’alcalde Ricomà ha remarcat que el mateix Ajuntament destinarà 200.000 euros del pressupost d’enguany per encarregar un estudi per conèixer l’aire que es respira a la ciutat i quins efectes té sobre les persones.
La necessitat de crear una Agència de Seguretat Química

Durant la reunió, l’alcalde Ricomà també ha exposat la necessitat de crear una Agència de Seguretat Química per vetllar per la seguretat d’un polígon tan sensible com el petroquímic. “La química ha de ser la primera interessada a tenir el màxim nivell de seguretat i la màxima gestió de les emergències. És molt important que s’impliqui l’Estat en el control de la seguretat de les empreses químiques”, remarca Ricomà.

 

El viceconseller de la Presidència de la Generalitat, Pau Villòria, s’ha compromès a implementar millores als protocols i en la gestió de les emergències “al més aviat possible”.