Vila-seca exigeix «viure en un entorn pròsper i segur»

Els Grups Municipals de Vila-seca presenten un manifest conjunt arran de l’accident químic a IQOXE

Per . Actualitzat el

Aquesta tarda el Castell de Vila-seca ha estat l’escenari de la presentació del Manifest conjunt aprovat per tots els Grups Municipals de l’Ajuntament de Vila-seca, arran de l’accident succeït a l’empresa IQOXE el passat 14 de gener de 2020.

Davant la gravetat d’aquest accident, la totalitat dels grups municipals han redactat un manifest amb el missatge: «Exigim el dret a viure en un espai pròsper i segur».

L’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, qui ha llegit el Manifest conjunt, ha estat acompanyat de la portaveu adjunta del Grup Municipal Vila-seca Segura, Manuela Moya; el portaveu del Grup Municipal Partit dels Socialistes de Catalunya-Candidatura de Progrés, Ivan Navarro; el portaveu del Grup Municipal de Ciudadanos-Partido de la Ciudadanía, Juan Antonio Ramírez; el portaveu del Grup Municipal de Vila-seca en Comú-En Comú Guanyem, Mario Téllez i el portaveu del Grup Municipal de Decidim Vila-seca-Acord Municipal, Josep Forasté. L’acte també ha comptat amb la presència de gairebé tots els regidors i regidores que formen part de la Corporació Municipal de Vila-seca.

Tots plegats han volgut reflectir el posicionament unitari en una fotografia de grup davant mateix del Castell de Vila-seca.

El Manifest conjunt aprovat per tots els Grups Municipals és el següent:

 

COMUNICAT DE L’AJUNTAMENT DE VILA-SECA ARRAN DE L’ACCIDENT SUCCEÏT A L’EMPRESA IQOXE DE LA CANONJA EL DIMARTS 14 DE GENER DE 2020

La gravetat de l’accident succeït el passat dimarts 14 de gener de 2020 a les instal·lacions de l’empresa IQOXE, ubicada al terme municipal de la Canonja, al Polígon Petroquímic Sud de Tarragona, ha evidenciat un nou escenari de risc per a la població que obliga a sotmetre a examen totes les mesures de seguretat vigents i a implementar tots els canvis normatius necessaris, amb l’objectiu principal de reduir al màxim els riscos que comporten les activitats industrials de les empreses químiques.

Exigim el dret a viure en un espai PRÒSPER i SEGUR.

La prioritat indiscutible i inqüestionable és la seguretat de la població i la dels treballadors i les treballadores del sector.

L’Ajuntament de Vila-seca en ple, i en nom de la ciutadania de Vila-seca, manifestem el nostre més sentit condol als familiars i amics de les víctimes mortals, el nostre suport als ferits i llurs famílies, així com a totes les persones afectades per aquest lamentable accident.

Agraïm la gran tasca realitzada pels cossos de seguretat i serveis d’emergència que han treballat en l’accident i que han fet possible la seva resolució.

En aquest sentit volem posar de relleu la seva gran professionalitat i abnegació en el dificultós treball que han realitzat, assumint un escenari de risc real i greu per tal de garantir la seguretat de tota la població.

Aquest agraïment el fem extensiu a totes i cadascuna de les persones que han participat en aquest operatiu, amb una especial menció al Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya, Parcs Químics de Seguretat, Cos dels Mossos d’Esquadra, Protecció Civil, Servei d’Emergències Mèdiques, Policies Locals i altres cossos de seguretat, treballadors i treballadores de les indústries químiques, així com altres organismes i entitats que han participat en aquest operatiu.

La gravetat dels fets ocorreguts ha impactat de manera colpidora en la nostra societat i, un cop superada la urgència de l’atenció a les víctimes i de resolució de l’accident, ara s’imposa la necessitat ineludible d’obrir una exhaustiva investigació i avaluació dels fets, amb la finalitat de detectar i poder corregir en el futur més immediat tots els aspectes necessaris per poder minimitzar els riscos i garantir al màxim la seguretat de totes les persones.

D’aquesta investigació, avaluació i revisió de normatives i protocols, n’han de sortir totes les mesures necessàries que calgui implementar amb la màxima urgència, així com un compromís ferm i ineludible de la seva execució immediata.

En aquest sentit, EXIGIM:

• Realitzar una investigació exhaustiva que determini l’origen i les conseqüències de l’accident.
Per això cal:
• Que es requereixi a totes les empreses del Polígon Petroquímic Sud de Tarragona perquè informin i comuniquin detalladament totes i cadascuna de les afectacions a les seves instal·lacions que els ha ocasionat aquest accident.

• Que de forma urgent s’efectuï una revisió exhaustiva a totes les instal·lacions del Polígon Petroquímic Sud de Tarragona afectades per l’explosió i la seva ona expansiva.

• Implementar de manera urgent tots els mecanismes de millora de les condicions de seguretat de les activitats existents.
Per això cal:
• Un compliment immediat i inajornable de les mesures de seguretat actualment obligatòries per llei o acordades per qualsevol altre compromís formal previ davant de qualsevol administració, amb la paralització immediata de l’activitat de qualsevol instal·lació en la qual s’incompleixin aquestes obligacions de millora de la seguretat, prèviament adquirides.

• La definició de les noves millores de seguretat a implementar com a conseqüència del nou escenari de risc, amb l’establiment d’un calendari d’execució clar i concís.

• Lamentablement, el greu accident ocorregut ha evidenciat que els protocols de comunicació i control vigents han fallat.
Per això cal:
• Exigir el màxim rigor en les responsabilitats derivades de l’incompliment dels protocols de comunicació, tant internament com externa, normativament previstos.

• Exigir a la Generalitat de Catalunya que assumeixi la supervisió directa de les garanties de seguretat en l’operació de les plantes químiques.

• Exigir a la Generalitat de Catalunya l’establiment de canals de comunicació preferents i fiables amb alcaldes i alcaldesses en tant que són les primeres autoritats responsables de la protecció civil dels seus respectius municipis.

Aquest comunicat compta amb el suport de tots els Grups Polítics Municipals del Ple de l’Ajuntament de Vila-seca:

• VILA-SECA SEGURA (VS-JUNTS)
• CIUDADANOS-PARTIDO DE LA CIUDADANÍA (CS)
• VILA-SECA EN COMÚ-EN COMÚ GUANYEM (VSeC-ECG)
• DECIDIM VILA-SECA-ACORD MUNICIPAL (DV-AM)
• PARTIT DELS SOCIALISTES DE CATALUNYA-CANDIDATURA DE PROGRÉS (PSC-CP)