L’Ajuntament de Tarragona dona suport a dues activitats de la Fundació Estela

Un projecte sobre canoteràpia i un altre de promoció de l’esport reben un ajut econòmic del consistori tarragoní

Per . Actualitzat el

La Fundació Estela per a la Discapacitat té l’objectiu de treballar per la protecció de les persones discapacitades psíquiques i, entre els diferents projectes que desenvolupa per aconseguir-ho, n’hi ha dos que aquest any han rebut un ajut econòmic de l’Ajuntament tarragoní per al seu desenvolupament. Parlem del projecte de canoteràpia –teràpia amb gossos– i el de l’esport com a eina d’integració. Ambdós projectes estan pensats per  millorar l’autonomia i la relació amb l’entorn dels ususaris i usuàries de la Fundació Estela i potenciar la seva integració a la societat.

Teràpia amb animals

El projecte de canoteràpia ofereix teràpia assistida amb animals i està adreçada a persones amb trastorn sever de conducta per millorar la relacio amb la resta de persones a través de la relació amb l’animal. L’atracció cap als animals, en aquest cas els gossos, és un comportament innat en les persones, i això explica l’efectivitat de la teràpia assistida amb animals. El gos funciona com un catalitzador i accelera un procés que d’una altra manera seria més lent, sent així més fàcil aconseguir uns objectius terapèutics. L’animal és el nexe entre l’alumne i el terapeuta i és a través d’aquesta interacció com es facilita l’aprenentatge i la comunicació amb l’objectiu de generalitzar els resultats a totes les àrees de la seva vida.
Amb aquest projecte es pretén utilitzar el gos per atendre les necessitats educatives específiques de les persones que s’atén a la Fundació Estela. Durant el curs 2019 del projecte s’han beneficiat dues nenes i dinou nens de l’Escola Educació Especial; 8 homes i 10 dones del Servei de teràpia ocupacional i del Servei d’ocupació i inserció, i 10 homes i 6 dones del Servei de Llar-residència.
Per poder desenvolupar aquest projecte el passat 2019, la Fundació Estela ha rebut una subvenció de 6.000€ del Departament de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Tarragona.

Afavorim l’esport

L’altre projecte desenvolupat per la Fundació Estela és el d’Afavorim l’esport, un projecte basat a promocionar l’esport com a hàbit saludable i generador de benestar entre els usuaris del Servei de Teràpia Ocupacional i el Servei d’Ocupacional d’Inserció, a través de la participació en els campionats territorials i de Catalunya organitzats per la Federació ACELL. En aquest cas, l’objectiu del projecte és fomentar beneficis indirectes com el treball en equip, el compromís, l’autonomia personal i social, les relacions interpersonals, autoestima, autorealització i activitats de la vida diària. I tot això es fa adequant els esports als reglaments establerts per la federació d’esports a Catalunya (ACELL) i entrenant per preparar les competicions durant l’any.
Actualment hi ha 31 usuaris federats –12 dones i 19 homes– que participen en les diferents disciplines i competicions. Els esports en els quals competeixen són: bàsquet, atletisme, petanca, natació, tennis taula i futbol sala.
En aquest cas, la subvenció de l’Ajuntament de Tarragona, també mitjançant el Departament de Polítiques d’Igualtat, va ser de  2.255,95 euros.