«Entre un 30 i un 40 per cent dels fumadors que s’adrecen al CAP aconsegueixen deixar-ho»

Esther Mur és metgessa de família d’atenció primària de la Xarxa de Santa Tecla

Per . Actualitzat el

Anar al gimnàs, menjar de manera més saludable, deixar de fumar… són alguns dels propòsits que molta gent es marca quan estrenem nou any. Si bé la majoria no arriben a complir-se, la veritat és que aquest 2020 les persones que vulguin deixar de fumar ho tenen una mica més fàcil, ja que per primera vegada Sanitat finança dos medicaments que ajuden a abandonar aquest hàbit tan perjudicial. Ho parlem amb Esther Mur, metgessa de família del CAP de Torredembarra, experta en aquesta matèria.

En aquesta època de l’any és quan a les consultes arriba més gent que vol deixar de fumar?
Hi ha dos períodes en els quals rebem més gent, que són a principis d’any i al setembre, després de les vacances de l’estiu.

Per deixar de fumar, s’hauria de fer de cop o ha de ser progressiu?
Hi ha moltes maneres de fer-ho, però nosaltres sempre diem que és millor fer-ho de cop, perquè hem de tenir en compte que fumar és una addicció i quan es talla de cop, tot i que pot semblar un contrasentit, resulta més fàcil. Per deixar-ho és imprescindible, primer de tot, voluntat per part del pacient. I després hi ha l’ajuda dels professionals sanitaris.

En canvi, al Camp de Tarragona empitjorem.
Primer cal saber de veritat si el pacient vol deixar de fumar, perquè no sempre ho té tan clar. Expliquem els beneficis de deixar de fumar i els perjudicis que li està causant a la seva salut. No sempre s’aconsegueix acabar de convèncer el pacient en la primera visita, però si aconseguim que s’ho pensi de debò, ja hem fet un pas en la bona direcció.

Enguany per primera vegada hi ha dos medicaments finançats per l’administració.
Sí, aquesta mesura va començar el 2 de gener i ja hem començat a prescriure’ls. Es tracta de dos fàrmacs, la vareniclina i el bupropió, tot i que des de la Comissió Nacional de Prevenció de Tabaquisme també demanaven que es financés l’altre tractament que hi ha de primera línia, la teràpia substitutiva de nicotina, que de moment encara és de pagament. Tots necessiten recepta mèdica.

Fins a quin punt funciona l’ajuda de professionals sanitaris i els medicaments existents en l’actualitat?
Entre un 30 i un 40 per cent dels fumadors que s’adrecen a un centre de salut aconsegueixen deixar-ho, per només un 5% de la gent que ho intenta tot sol. Malgrat aquestes dades positives, tots els casos s’han de revisar al cap d’un any perquè el risc de recaiguda és gran. Però per a nosaltres el més important és que el pacient, encara que recaigui, tingui clar que vol deixar de fumar i que ho continuarà intentant.

Hi ha fumadors més joves?
Cada vegada comencen a fumar més joves sense conèixer el risc d’addicció que comporta. Les enquestes indiquen que molts comencen a provar-ho als 13 anys.

Li preocupa la moda dels vaporitzadors i les cigarretes electròniques?
Ens preocupa molt, perquè estem veiem que molts s’enganxen al tabac a partir del consum d’aquests vaporitzadors i cigarretes electròniques. No són un mètode subtitutiu de la cigarreta convencional. De fet, és al revés, la majoria entren al tabaquisme a partir de la cigarreta electrònica. I, a més, aquest producte no és inocu, ja que part de la nicotina porta agents químics que no són bons.