Ricomà reclama una inversió en comunicació a l’alçada del risc de viure al costat d’un polígon petroquímic

L’Ajuntament de Tarragona ha ofert a tots els afectats un allotjament provisional en el cas de necessitar-ho

Per . Actualitzat el

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha lamentat aquest migdia l’explosió que es va produir ahir a la tarda a l’empresa IQOEXE, a conseqüència de la qual van morir dues persones, vuit més van quedar ferides. Després de la convocatòria d’una Junta de Portaveus Extraordinària ha manifestat: “És un moment de molta gravetat. Es va crear un problema comunicatiu provocat pel mal funcionament del protocol. Des del punt de vista emocional es va comprovar que no funciona, perquè hi ha una percepció de risc molt gran per part de la ciutadania”.

Per aquest motiu, l’alcalde Ricomà assegura que “el primer que s’ha de fer és activar les sirenes de manera preventiva i, després, ja es decidirà si la població s’ha de confinar o no”. I ha afegit: “Tarragona suporta una situació de solidaritat nacional al tenir una indústria petroquímica que presenta riscos i necessitem tenir uns mecanismes de comunicació amb tecnologia del segle XXI. Si vivim en una zona de risc necessitem tenir una cobertura especial”. L’alcalde reclama tenir una millor tecnologia comunicativa a través d’un sistema que permet l’enviament simultani de missatges a múltiples usuaris en una àrea específica. El funcionament és a través d’sms, que no queden afectats en cas que les xarxes estiguin col·lapsades ni depenen de connectivitat a internet.

 

Per altra banda, l’alcalde Ricomà ha declarat que “ens personarem a les causes penals que convinguin”. L’alcalde ha afegit que l’Ajuntament de Tarragona farà una reclamació de tots els béns públics danys per l’explosió.

 

Per altra banda, a partir d’avui la psicòloga del centre de serveis socials de Ponent, ubicat al centre Immaculada Sastre de Torreforta, es posa a disposició de la ciutadania per donar suport psicològic individualitzat a les persones que ho precisin. A més a més, aquest divendres dia 17/01 de 10.00h a 12.00h, s’oferirà una dinàmica d’acompanyament grupal al Centre Cívic de Torreforta per oferir recolzament psicològic. El telèfon de contacte és el 977 55 10 31.

 

Pel que fa als danys materials, els arquitectes municipals de l’Ajuntament de Tarragona informen que el resultat de l’abast de l’explosió d’ahir és: hi ha tres pisos afectats de la Plaça Garcia Lorca 7, el 3A, 2A, 1A. Causa del sinistre: una peça metàl·lica provinent de l’explosió de la industria química va penetrar per la finestra d’una habitació del pis 3A, va trencar el forjat de l’habitació i va impactar contra el pis 2A causant seriosos danys materials.

Afectacions:

  • La primera i més greu va ser la mort del propietari del pis 2A, que en el moment de l’impacte es trobava a la part posterior del pis.
  • Pis 3A: s’observa desperfectes a la finestra posterior del pis per on va penetrar la peça. El terra de l’habitació va ensulsir en la pràctica totalitat. En aquest habitatge no hi viu ningú.
  • Pis 2A: un important forat al sostre de l’habitació de la part posterior del pis que va causar greus desperfectes en parets i portes del passadís d’entrada, així com en una habitació interior i l’habitació on va impactar la peça. La part davantera del pis (cuina i menjador) -amb façana a la plaça- no va patir afectacions. En un primer moment i, com a conseqüència de la runa existent, no es va detectar ni la peça metàl·lica ni el forat al terra de l’habitació. En el moment de l’impacte en el pis únicament hi havia la persona morta. La segona ocupant, la seva dona, no es trobava en aquells moments en el lloc del sinistre.
  • Pis 1A: afectada l’habitació posterior amb un forat al sostre i danys ocasionats per la fuita d’aigua provinent del pis 2A. En el moment de l’impacte no ho havien els ocupants de l’habitatge.
  • Desprès de la revisió feta per Bombers i els arquitectes municipals no es van detectar danys estructurals a l’edifici per la qual cosa es va autoritzar als altres veïns de l’escala de l’immoble a tornar als seus pisos.
  • Els responsables municipals vam recomanar als propietaris que, a la llum del dia, revisessin possibles danys a l’interior dels seus habitatges i que es posessin en contacte amb les seves companyies d’assegurances.
  • Aquest matí han tornat els serveis tècnics de l’Ajuntament de Tarragona, que han apuntalat el primer pis afectat de Torreforta per seguretat i entre aquesta tarda i demà començaran les tasques per retirar la planxa metàl·lica que va provocar la mort d’un veí. També s’estan restablint els serveis de tots els pisos.

 

L’Ajuntament de Tarragona ha ofert a tots els afectats un allotjament provisional en el cas de necessitar-ho.

 

BALANÇ CENTRES EDUCATIUS

Pel que fa als centres educatius de la ciutat, tots, és a dir llars d’infants, escoles i instituts, han obert aquest matí i han funcionat amb total normalitat.

Només es té constància de dues incidències menors:

  • Un despreniment en una cornisa del pati i una petita caiguda de rajoles en un lavabo a l’Institut Escola Mediterrani.
  • Un vidre trencat en una aula de l’Institut Cal·lípolis.

 

El Complex Educatiu és un dels centres afectats per l’explosició. En concret, l’IES Pere Martell és el centre més afectat amb desperfectes a tots els finestrals de plàstic de la part dels tallers. La resta dels centres dels barris tarragonins de Bonavista, Torreforta, La Granja i Campclar tambén presenten desperfectes, tot i que menors.