Els centres sanitaris, preparats per a l’arribada de l’onada de grip

La incidència del virus està ja en fase epidèmica a nivell baix. Salut preveu el punt àlgid de l’episodi entre l’última setmana de gener i la primera de febrer

Per . Actualitzat el

Si bé encara els centres de salut del territori estan detectant només casos aïllats, Salut informa que a partir d’ara la incidència del virus de la grip anirà incrementant-se a les comarques de Tarragona i a bona part de Catalunya. De moment aquesta tercera setmana de gener l’episodi ja ha entrat en fase epidèmica de nivell baix (50 casos per cada 100.000 habitants), fet que situarà el punt àlgid de la incidència de la malaltia al cap de tres setmanes, és a dir, entre l’última setmana de gener i la primera de febrer. Un hivern més, els centres sanitaris del territori es preparen per a l’allau de casos que acostumen a omplir els serveis d’atenció primària i les urgències dels hospitals.

A la Xarxa de Santa Tecla, organització encarregada de la prestació d’atenció sanitària a les comarques del Baix Penedès i el nord del Tarragonès, ja es té tot previst davant d’un més que probable increment de la demanda assistencial en les pròximes setmanes a l’atenció primària. La doctora Marta Ruiz, coordinadora mèdica d’Atenció Primària de la Xarxa de Santa Tecla, recorda que cada hivern s’apliquen mesures adreçades a donar resposta a les necessitats de la població en el moment àlgid de la incidència de la grip. Entre aquestes destaquen la reducció de les activitats programades per donar resposta a la demanda espontània per patologies pròpies de l’hivern, el reforç puntual  en dies i franges horàries en l’atenció continuada de les Àrees Bàsiques de Salut (ABS) i la potenciació de l’equip d’infermeria com a primer contacte en els casos amb símptomes gripals en població jove, així com en refredats i molèsties a la gola. Pel que a l’atenció a la població de risc (gent gran, persones amb malalties cròniques, dones embarassades, etc.), la doctora Ruiz recorda que sempre «es preserva l’atenció domiciliària per a pacients grans i complexos, augmentant l’horari de visites si és necessari. També, a través de les infermeres gestores, procedim a una vigilància especial d’aquells casos de pacients amb malalties cròniques complexes, que es poden reaguditzar amb la grip. També es potencia la coordinació amb altres nivells assistencials com ara les urgències dels hospitals de Santa Tecla i el Vendrell i els centres sociosanitaris del territori».

Incidència màxima a finals de gener

La primera setmana de gener de 2020, segons recull el Pla d’informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (PIDIRAC), la grip es trobava a un nivell basal amb una taxa d’incidència registrada per la xarxa sentinella de 53,7 casos per cada 100.000 habitants. Dies després, un cop passada la segona setmana de l’any, la seva incidència supera ja els 98,07 casos amb síndrome gripal per cada 100.000 habitants, just el llindar epidèmic establert per les autoritats sanitàries en aquesta temporada 2019-20. Segons Conrad Casas, subdirector general de Coordinació de Salut Pública a Tarragona i Terres de l’Ebre, el fet que s’hagi superat per poc el llindar epidèmic és una demostració que l’episodi de la grip ja ha arribat a les comarques de Tarragona i que «les previsions són que el moment àlgid de l’epidèmia estacional de la grip es produeixi entre l’última setmana de gener i la primera de febrer». Sobre com es preveu que sigui l’episodi de grip d’aquest hivern, Casa recorda que «la incidència de la grip depèn cada any del tipus de soca del virus i en bona part de les condicions climatològiques, per tant, és molt difícil predir si serà un hivern complicat o no. L’any passat, per exemple, la virulència de la grip va ser força moderada en comparació amb l’hivern anterior. Encara queden setmanes i els centres sanitaris actuaran en funció de la informació actualitzada que setmanalment ofereix la xarxa sentinella, integrada per centres de primària, hospitals i farmàcies de cada territori».

Des de les autoritats sanitàries es recorda que és molt habitual que la població confongui la grip i el refredat comú (tot i que el refredat no acostuma a generar febre i ve acompanyat de forta mucositat) i que, en la població sana, tant un com l’altre se superen amb repòs d’una setmana, una bona hidratació i tractament simptomàtic a base d’analgèsics i antitèrmics. En cas de dubtes sempre es pot trucar el 061 (Salut Respon) o, en cas de ser un pacient de risc,  adreçar-se al seu centre sanitari de referència.