Es confirma la segona víctima mortal de l’accident químic

Es tracta d’un operari de la planta d’IQOXE del polígon sud de Tarragona desaparegut arran de l’explosió

Per . Actualitzat el

Els Bombers han localitzat un cos a la indústria química de la Canonja on es va produir l’explosió i ja s’ha confirmat que es tracta del treballador desaparegut. En un comunicat, Bombers afirmen que el cos «s’ha localitzat entre la runa a la zona d’oficines de la indústria química de la Canonja. A la zona hi ha risc estructural i es treballa per poder estabilitzar la zona i accedir amb seguretat per fer el rescat de la víctima».

Amb aquesta ja són dues les persones que han mort a causa d’aquest accident, ja que una altra va perdre la vida al barri de Torreforta, a dos quilòmetres de la indústria. A més, també hi ha un ferit crític i un ferit molt greu, ingressats a l’hospital Vall d’Hebron, així com un de menys gravetat i cinc lleus. Tots els ferits són treballadors de l’empresa IQOXE.

Per la seva banda l’empresa Industrias Químicas del Óxido de Etileno (IQOXE) de Tarragona ha obert una investigació interna per determinar les causes de l’accident. El conseller delegat d’IQOXE, José Luis Morlanes, ha explicat que l’explosió es va produir en una de les quatre plantes de productes derivats es va posar en marxa el juny del 2017 i que hi havia funcionat «amb normalitat» des de llavors.

Davant les acusacions de Protecció Civil de no seguir el protocol d’informació per explosió, Morlanes ha assegurat que «van fer les coses bé», que en tot moment van treballar en coordinació amb Bombers i que cal tenir en compte que tenien 5 treballadors desapareguts.

A banda, el conseller delegat d’IQOXE ha garantit la continuïtat de l’empresa tot i l’accident i que els llocs de treball estan assegurats.

 
ELS FETS

Una forta explosió va produir-se ahir al polígon petroquímic entre la Canonja i Bonavista, concretament a la fàbrica IQA del Pol. Sud de Tarragona. Hi ha hagut un mort i ferits.

Arran de l’explosió hi va haver 6 ferits de diversa consideració i 1 desaparegut. També hi ha 1 mort a Torreforta per l’esfondrament del seu pis presumptament per l’ona expansiva, segons el conseller Buch. Protecció Civil informa que hi 6 persones afectades: 2 grans cremats, 1 menys greu i 3 lleus.

Protecció Civil comunicava l’activiació del Pla d’emergència exterior del sector químic de Catalunya (PLASEQCAT) en fase d’ALERTA per l’accident que s’ha produït a IQA del Polígon Sud de Tarragona. Concretament a la unitat 3100 d’IQS. La planta produeix òxid d’etilè.

Es va recomanar el confinament preventiu en cas que el fum afecti la zona. Tot i que inicialment Protecció Civil va ordenar el confinament de la població a Tarragona, Salou, Vila-seca, Reus, Constantí, el Morell i la Canonja; finalment va quedar restringit ala Canonja i Vila-seca. El confinament en aquestes poblacions era preventiu en cas que es notessin molèsties. No hi va haver constància de núvol tòxic.

Al lloc s’hi van desplaçar operatius de Bombers, Mossos i SEM.