El veler Shtandart ensenyarà els seus secrets als tarragonins

La jornada de portes obertes serà demà divendres 10 de gener entre les 12 i les 19 hores

Per . Actualitzat el

El proper divendres 10 de gener torna de nou a la Marina Port Tarraco el veler- escola Shtandart que obrirà les seves portes al públic entre les 12 i les 19 hores del mateix dia.

L’Shtandart té 34,5 metres d’eslora i el seu pal més alt arriba a 33 metres. Es tracta d’una rèplica del buc fet construir pel tsar Pere el Gran, que va participar en accions militars a la guerra del Nord.

Els ciutadans de Tarragona podran endinsar-se, durant unes hores, en una atmosfera històrica plena de curiositats entre els tripulants i voluntaris d’aquest espectacular veler-escola.

Sobre el Veler Shtandart

L’Shtandart és el nom que va originalment rebre el primer vaixell de la flota del Bàltic, construït l’any 1703, el seu primer capità va ser el propi tsar Pere I, del qual s’explica que va treballar en la seva construcció d’incògnit durant un any sencer.

Desprès de prendre part en accions militars durant la gran Guerra del Nord, l’any 1719 va ser donat de baixa. Sota l’edicte del propi tsar Pere el Gran es va dictar la conservació d’aquest veler com a monument a la indústria naval russa. Malauradament les condicions climàtiques van jugar a la seva contra i ni tan sols el procés de restauració ordenat per la tsarina i emperadriu de Rússia Catalina I, segona dona de Pere el Gran, van poder fer-se efectives degut al seu estat de deteriorament.

La mateixa emperadriu va dictar aleshores la construcció d’una nova nau Shtandart que no s’iniciaria fins 300 anys més endavant. El 1994 un grup d’entusiastes i després de molt anys d’investigació van començar a Sant Petersburg a treballar en la seva reconstrucció, amb tècniques molt antigues de construcció naval junt amb les últimes tecnologies del moment.

L’actual Shtandart compta amb propulsió mixta a vela i a motor. El decoren també canons d’atrezzo que si bé poden disparar càrregues de pólvora, en cap cas disparen projectils.