Un equip d’infermeres de l’ABS de Calafell, reconegut pel seu treball amb famílies contràries a la vacunació dels seus fills

Per . Actualitzat el

L’àrea d’infermeria de l’Àrea Bàsica de Salut de Calafell està d’enhorabona. Recentment, l’equip format per les infermeres Antonia Sánchez, Ester Armajach, Sílvia López, Regina Rabell, Maria Dolores Alcázar i Miriam Raventós ha estat reconegut en la segona edició dels Premis Sanofi Pasteur-Camfic pel seu treball amb aquelles famílies de la zona que es mostren reticents a la vacunació sistemàtica dels seus fills en l’atenció primària. El guardó, un tercer premi, valora positivament la posada en marxa d’una consulta específica d’assessorament a aquesta tipologia de famílies, en funcionament des de 2018 i els resultats de la qual van ser exposats dins de la convocatòria dels Premis Sanofi en la categoria Innovació en Gestió de la Vacunació a l’Atenció Primària.

Tot i que existeix una gran base d’evidències científiques acumulades que sustenta el programa global de vacunes promogut per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), en l’actualitat l’ús de les vacunes no es troba absent de problemes i controvèrsies de diversa índole que són d’aparició recent i que estan relacionats amb els canvis científics, culturals i socials de la societat moderna. Actualment, bé per desinformació, per por als efectes adversos o per altres motius, han augmentat les reticències davant les vacunes i fins i tot hi ha pares que rebutgen vacunar als seus fills. Davant d’aquesta realitat el novembre de 2014, el Dr. Roy Piñeiro de l’Hospital General de Villalba, Madrid, va posar en marxa una consulta monogràfica sobre assessorament en vacunes, pionera a Espanya, en la qual es dedica temps i exclusivitat als pares que decideixen no vacunar els seus fills, i en la qual s’expliquen les recomanacions actuals dels organismes internacionals sanitaris.

Inspirades en aquesta iniciativa, el mes de gener de 2018 l’equip d’infermeria de l’ABS de Calafell va impulsar la captació i derivació dels pares reticents a la vacunació a la consulta de la infermera pediàtrica referent en vacunes. Aquestes consultes s’han erigit en una eina cabdal per comunicar-se amb els pares intentant transmetre informació fefaent sobre el calendari sistemàtic de vacunacions d’una forma empàtica, amb dedicació, escolta, respecte i temps.

En una població assignada de 2.537 pacients pediàtrics, durant el primer any i mig de funcionament de la consulta (fins a juliol de 2019), el nombre de famílies captades en aquest programa havia estat de 14 (amb un total de 17 infants amb edats compreses entre els 10 mesos i els 13 anys).

Amb aquests resultats a la mà, aquest equip d’infermeria de l’ABS de Calafell es marca ara com a objectiu traslladar la seva experiència a la resta de l’equip sobre com abordar aquest tipus de pacient/famílies i alhora posar en marxa una consulta específica per a vacunació en adults, així com treballar per ampliar el coneixement de la població de l’entorn de l’ABS sobre les vacunes generant documentació amb informació fefaent i distribuint-la a través de les xarxes socials, entre altres canals.