2.645 naixements durant el 2019 als hospitals de Santa Tecla, Joan XXIII i el Vendrell

El nombre de naixements va caure l’any passat en més de 100 nadons al Tarragonès i al Baix Penedès

Per . Actualitzat el

Els tres hospitals de la xarxa pública a les comarques del Tarragonès i del Baix Penedès (Hospital de Santa Tecla, Hospital del Vendrell i Hospital Universitari Joan XXIII) van assistir un total de 2.645 naixements de nous tarragonins i tarragonines durant l’any 2019. L’hospital de la Rambla Vella de Tarragona, que disposa d’una maternitat renovada des de l’any 2013 amb habitacions individuals, va assistir un total de 736 parts. El centre de la capital del Baix Penedès, referent al territori en parts no medicalitzats, va assistir un total de 574 naixements. Pel que fa a l’Hospital Universitari Joan XXIII, el de referència a la nostra demarcació, va registrar un total de 1.335 naixements.

La suma total de les maternitats dels tres centres confirma la tendència a la baixa en el nombre de naixements al territori en els darrers anys. L’any anterior, el 2018, els tres hospitals havien assistit un total de 2.749 naixements, és a dir, 104 més que al llarg de 2019. La caiguda s’ha notat sobretot a l’Hospital de Santa Tecla, on es va passar dels 820 parts atesos l’any 2018 a un total de 736 l’any 2019. Al Vendrell també hi ha hagut menys parts. L’any 2018 se’n va atendre un total de 593, mentre que el 2019 el nombre de naixements ha estat 574. En canvi a l’Hospital Joan XXIII el nombre de naixements ha pujat sensiblement. Aquest 2019 es van assistir un total de 1.335 parts, vuit més que l’any 2018 (1.327), un fet que és excepcional al conjunt dels hospitals de Catalunya.

ENTRE LES MATERNITATS MÉS BEN VALORADES DE CATALUNYA
La feina dels professionals assistencials fa que les maternitats dels tres hospitals rebin una bona valoració per part de les seves usuàries. Així es desprèn de la darrera enquesta de satisfacció realitzada pel CatSalut sobre el funcionament de les unitats d’embaràs, part i puerperi dels centres de Catalunya. En aquesta enquesta, realitzada l’any 2016 a usuàries per copsar la seva opinió sobre la qualitat de les instal·lacions hospitalàries, la metodologia de treball, l’atenció rebuda per part dels professionals sanitaris i del nivell d’informació rebuda durant tot el procés (embaràs, part i postpart), l’Hospital de Santa Tecla va assolir una valoració global de 8,32 punts sobre 10. A més a més, un 83,8% de les pacients enquestades van assegurar que repetirien al mateix centre en cas d’un nou embaràs. La maternitat del Vendrell, per la seva banda, va assolir un grau de satisfacció global de 8,30 punts sobre 10 i un grau de fidelització de les pacients del 80%.
Pel que fa a l’hospital de referència de la demarcació, el Joan XXIII, que és el dispositiu que rep tots els casos de risc que es produeixen a la demarcació, amb una valoració de 8.10 punts, té una puntuació global molt pròxima a la del conjunt del territori i de Catalunya, que en l’esmentada enquesta situa la seva mitjana en 8,30 punts sobre 10. El Joan XXIII és a més el que mostra un major índex de fidelització dels pacients (84,8%), un altre indicador cabdal per avaluar la qualitat assistencial que presten els hospitals.

NÉIXER A LA XARXA
El programa Néixer a la Xarxa es va posar en marxa fa 9 anys a l’Hospital de Santa Tecla de Tarragona i a l’Hospital del Vendrell amb la finalitat d’humanitzar i apropar les maternitats a les dones embarassades i a les seves famílies. En el marc del programa es realitzen mensualment xerrades informatives a través de les quals les gestants i els seus acompanyants poden conèixer de primera mà els protocols assistencials dels centres, les instal·lacions i el personal sanitari que atendrà el part quan arribi el moment.

L’Ander, el primer tarragoní de l’any, neix a l’Hospital de Santa Tecla

Una de les primeres notícies destacades quan s’estrena any és conèixer el primer naixement del territori. Aquest 2020, el primer nadó de la província de Tarragona ha estat l’Ander Ribares Hoyo, que va néixer a l’Hospital de Santa Tecla a les 00.12 h de la matinada de l’1 de gener amb un pes de 3,3 kg. Els seus pares, l’Andrés i la Judit, van rebre la visita dels mitjans de comunicació l’endemà del naixement del seu petit, que va ser un dels més matiners de Catalunya, només superat per l’Aleix, primer català de l’any en veure la llum a les 00.04 h a l’Hospital Mútua de Terrassa.

La Judit i l’Andrés viuen a Albinyana del Penedès i van explicar als mitjans de comunicació que van decidir desplaçar-se fins a l’Hospital de Santa Tecla per  una «qüestió de confiança envers els professionals del centre tarragoní». De fet, la germana de la Judit havia treballat anys a l’Hospital de Santa Tecla i la parella ja coneixia tant l’equip humà com els mitjans tècnics del centre de la Rambla Vella.

Pel que fa al primer naixement a l’Hospital del Vendrell, aquest va fer-se esperar fins al dia 2 de gener a les 14.12h. Es tracta d’una nena que es diu Valèria Vera Villodres, primera filla d’una jove parella que viu a la capital del Baix Penedès. La petita va néixer per cesària amb un pes de 2,7 kg (fotografia de la pàgina anterior).