Pedro Sánchez es converteix en el primer president d’un govern de coalició en la història d’Espanya

El líder del PSOE ha necessitat el suport de fins a 8 partits i l’abstenció d’ERC i Bildu per ser investit en segona ronda

Per . Actualitzat el

Tal i com estava previst, Pedro Sánchez torna a ser president de l’executiu espanyol després de ser investit aquest dimarts pel Congrés de Diputats en segona ronda amb els vots a favor dels diputats i diputades del seu partit, el PSOE, dels d’Unides Pomedos, amb qui formen el primer govern en coalició de la història d’Espanya en democràcia, i amb el sí dels partits sobiranistes bascs, catalans i gallecs. La proposta del Sánchez per frenar la dreta espanyola, a més a més, ha requerit de l’abstenció d’ERC i Bildu per poder consolidar-se a la Moncloa.

Al final Sánchez ha estat investit amb 167 vots a favor i 18 abstencions que el consoliden a la Moncloa enfront dels 165 vots en contra del PP, Vox, Ciutadans, Coalició Canària, PRC, UPN i Fòrum Astúries. També hi han votat en contra, tot i que per diferents motius als del conjunt de partits unionistes espanyols, Junts x Catalunya i la CUP.

Comença una nova legislatura amb el líder del PSOE molt criticat per les forces de la dreta espanyola per haver pactat amb Unidas Podemos i per haver acordat la seva investidura amb formacions sobiranistes com ERC, que ha optat per abstenir-se a canvi de la promesa del nou govern espanyol d’acordar una solució política al futur de Catalunya. En el seu torn de paraula, Montse Bassa, diputada d’ERC i germana de l’exconsellera empresonada Dolors Bassa, ha assegurat que «personalment m’importa un rave la governabilitat d’Espanya. La indignació em faria votar ‘no’ a un PSOE que és còmplice del dolor que patim molts catalans, però sap vostè, senyor Sánchez, que quan visito a la meva germana, a la Carme, a l’Oriol i al Raül, són ells els que em recorden que nostaltres creiem en el diàleg i en assolir la independència des de la cordialitat amb Espanya. Nosaltres creiem en la paraula enfront la repressió».

El nou govern del PSOE i Unidas Podemos s’erigeix com el primer executiu en colació en la història democràtic d’Espanya.