Aquest poble

Per . Actualitzat el

És ben veritat que les dificultats aguditzen l’enginy. Diumenge ho vam poder comprovar amb molts dels testimonis que van sortir a la Marató de TV3. La majoria s’havien superat i substituït la seva mancança per un mèrit. Serà una anècdota més frívola, però recordo que fa anys vaig llegir un article on s’explicava que a Amèrica els lletjos arribaven molt més lluny que els guapos que, adormits sobre els llorers de la pròpia bellesa, no s’havien d’espavilar com els altres i es quedaven estancats.

La idea em fa pensar en aquest poble, el nostre, a qui es podria considerar el perdedor de la història del nostre entorn proper, per totes les bastonades que hem rebut des de temps immemorials. Però mira! Aquí estem, capdavanters d’investigacions mèdiques i farmacèutiques, d’avenços tecnològics, amb personalitat destacades en la cuina, l’art, els esports, la música, incansables en la cooperació i la col·laboració… I tot això, amb les múltiples traves que ens posen per impedir-nos tirar endavant. No penso fer comparacions que tothom ja té en ment, però és veritat o no que aquí, a més repressió, més reacció positiva, constructiva i creativa?

Encara a dia d’avui, l’estat espanyol no sap què va passar amb les urnes del referèndum. Tot un símbol d’agudització de l’enginy en moments de màxima dificultat.

Em pregunto què passaria amb la Marató si els que volen tancar TV3 se n’acabessin sortint. En el pitjor dels casos,  d’alguna manera seguiríem donant sortida a la nostra solidaritat. Segur! És increïble com es mobilitzen totes les persones, tots els poblets, pobles i ciutats per contribuir amb el seu petit o gran granet de sorra a la causa de cada any. Tampoc aquí no faré comparacions. Increïble el Gran Recapte, increïble la caixa de solidaritat que ha fet front a les fiances de tota la gent represaliada! Increïble la mobilització ciutadana en favor de drets i llibertats, regalant el seu temps, alguns cada dia i d’altres sempre que poden, però tots dempeus i en lluita fins aconseguir justícia! Ja ens poden anar reprimint i dient-nos garrepes, avars i insolidaris, que aquest poble no s’atura. Com més ens coartin, ens limitin, ens imposin, més ens superarem, més ens reinventarem. Bon Nadal, lectors, i que el 2020 la justícia arribi a tots els racons del nostre poble!