L’Hospital de Santa Tecla, entre els millors de Catalunya en el tractament del càncer de recte

Els pacients intervinguts al centre tarragoní presenten un índex de recaiguda inferior al de la mitjana dels hospitals del sistema sanitari català

Per . Actualitzat el

L’Hospital de Santa Tecla de Tarragona es troba al nivell dels millors de Catalunya pel que fa al tractament de càncer de recte. Així ho conclou la darrera auditoria realitzada pel Pla d’ordenació oncològica de Catalunya, depenent del Servei Català de la Salut, que ha avaluat els 1.879 casos d’aquesta patologia que van ser atesos en el conjunt d’hospitals catalans durant el període 2015-2016. D’aquest total, 34 pacients de Tarragona i derivats de l’Hospital del Vendrell van ser intervinguts pels equips sanitaris de la Xarxa de Santa Tecla, amb uns resultats que els situen entre els més exitosos del país.

L’estudi, impulsat pel Servei Català de Salut, analitza tots els casos de càncer de recte tractats als hospitals catalans en el procés de diagnòstic i de preoperatori, en la intervenció quirúrgica i en el postoperatori. Pel que fa a l’abordatge previ de cada cas, on es du a terme la discussió mèdica del Comitè Interdisciplinari Oncològic, la Xarxa de Santa Tecla assoleix un percentatge del 94% envers el 92% assolit per la mitjana de tots els hospitals de Catalunya. On més destaca la tasca dels professionals de la Xarxa de Santa Tecla és en els resultats relatius al nivell de recaigudes dels pacients al cap de quatre anys de ser intervinguts. El percentatge de pacients amb càncer de recte que recauen després de ser curats a la Xarxa de Santa Tecla és de només d’un 12%, mentre que la mitjana de recaigudes per aquesta patologia a Catalunya és del 21%. Els resultats de Santa Tecla també són millors que els del conjunt de Catalunya si parlem de recaigudes amb metàstasi dins dels quatre anys següents a la intervenció. Només un 8,8% dels pacients intervinguts a Santa Tecla recauen d’una manera més severa en aquest termini de 48 mesos, mentre que a Catalunya el nivell de recaigudes amb metàstasi és de més del doble (17,1%). Segons el doctor Vicent Valentí, coordinador de la Unitat d’Oncologia Mèdica de la Xarxa de Santa Tecla, aquests bons resultats quant al nivell de reincidència del càncer de recte podrien deure’s al fet que «a la Xarxa de Santa Tecla subministrem més quimioteràpia postoperatòria que al conjunt d’hospitals de Catalunya (un 63% envers un 44%), fet que podria tenir relació amb una major resolució definitiva dels casos de càncer». L’estudi també avalua la qualitat de la cirurgia, àmbit en el qual l’Hospital de Santa Tecla també assoleix un percentatge superior al de la mitjana d’hospitals de Catalunya (97% envers el 91%).
Per al doctor Valentí, «malgrat que parlem d’un nombre reduït d’intervencions si ho comparem amb totes les que es practiquen a Catalunya, ens podem felicitar per aquests bons resultats, ja que parlem d’un tipus de tumor que requereix un tractament multidisciplinari i complex. Parlem del paper d’oncòlegs i cirurgians, però també cal destacar els responsables de radioteràpia, del departament de nutrició i de la secció d’ostomitzats d’infermeria».
Actualment el càncer de recte a la demarcació de Tarragona s’opera a l’Hospital de Santa Tecla, a Joan XXIII, a Sant Joan de Reus i al Verge de la Cinta de Tortosa.