El 2020 arriba amb pressupostos prorrogats a l’Estat i a la Generalitat

Municipis i agents econòmics i socials del territori confien a tirar endavant els seus projectes malgrat la inestabilitat política existent a Catalunya i a Espanya

Per . Actualitzat el

El  2020 arriba amb les mateixes incerteses polítiques que aquest 2019 que ara acaba. En l’àmbit estatal encara no hi ha govern constituït i a Catalunya la manca d’un acord pels pressupostos de la Generalitat fa trontollar el govern català. A tot això cal afegir que el tema del procés, ni de bon tros està en via de solucionar-se a curt termini. Davant d’aquest escenari, les comarques de Tarragona es veuen obligades a tirar endavant sense comptar amb les administracions de l’Estat ni de la Generalitat, que encetaran el 2020 amb pressupostos prorrogats i, per tant, incapaces d’aportar uns pressupostos públics actualitzats i adaptats a les necessitats reals del territori. En aquest darrer Noticiestgn de l’any hem contactat amb els alcaldes de les principals poblacions del Tarragonès i el Baix Penedès perquè ens expliquin els seus reptes per al nou any. En termes generals, el 2020 no s’iniciaran ni es culminaran grans projectes i des dels consistoris s’apostarà per tirar endavant polítiques d’àmbit municipal, especialment aquelles que no depenguin dels recursos econòmics o de les decisions que hagin de venir de les administracions superiors. Palrem de mesures adreçades  a millorar la qualitat de vida de les persones i a millorar la participació ciutadana, la sostenibilitat  i el dinamisme als espais públics després d’uns quants anys de cert desencís generalitzat per la situació econòmica i el conflicte polític entre les institucions de Catalunya i de l’Estat espanyol.

Els alcaldes demanen millores urbanístiques i que es compleixi el pla d’inversions previst per a la lesgislatura que va començar l’estiu de 2019. Poc a esperar de les administracions de Madrid i Barcelona, si bé no s’obliden de demanar una certa estabilitat política perquè el sector públic torni a estirar el carro allà on els ajuntaments no arriben o no tenen competències.
Un exemple clar el trobem a Salou, on aquest 2020 està previst el desenvolupament de projectes que depenen de les tres administracions (local, Generalitat i estatal). Per un costat trobem projectes urbanístics concrets com ara la nova biblioteca, la zona de Carles Buïgas i la remodelació del Mercat Municipal. Tots són projectes que depenen del consistori i que, segons l’alcalde Granados, es faran al llarg de d’aquesta legislatura. Altres que depenen de l’Estat i de la Generalitat, com ara la nova estació de ferrocarril, el camí de ronda o l’arranjament del Barranc de Barenys, no tenen garantit a hores d’ara l’impuls necessari per fer-se realitat.

El sector privat es mostra crític amb la situació. Tant els comerciants com les patronals empresarials (Cambra, CEPTA, AEQT..) clamen perquè les administracions ho posin fàcil per promocionar i dinamitzar el comerç local, per millorar els polígons industrials i per assolir l’anhelada implantació de les xarxes tancades d’electricitat, tot sense oblidar altres infraestructures com el corredor mediterrani o l’A-27.

En l’àmbit de la salut, el territori està gairebé en el mateix punt que a finals de l’any 2018. Els recursos econòmics continuen sent escassos i de la Generalitat depèn que es comencin les obres del remodelat Joan XXIII. No haver de portar els pacients a Barcelona continua sent un dels objectius de la Regió Sanitària Camp de Tarragona.

En l’àmbit cultural, Tarragona enceta moltes propostes noves però el pal de paller de les festes populars és més fort que mai. Que aquest espai segueixi sent compartit per tothom és garantia d’un bon 2020.