Nou intent amb el Centre d’Art

La Casa Canals es convertirà en el nou epicentre de la institució, que incorporarà el Mercat del Fòrum i la Tabacalera com a espais expositius

Per . Actualitzat el

El Centre d’Art de Tarragona es desplegarà en tres espais diferents de la ciutat, Casa Canals, el Mercat del Fòrum i la Tabacalera, i reforçarà el la seva aposta per la mediació per apropar les arts visuals contemporànies a la ciutat.

 

Aquest matí l’alcalde Pau Ricomà ha presentat públicament l’evolució del Centre d’Art Tarragona als membres del nou Consell Assessor, una desena d’experts en l’art contemporani que, constituïts en una taula de seguiment, acompanyaran la institució i la direcció artística a l’hora de desenvolupar el projecte. La presentació ha tingut lloc a Casa Canals, que es convertirà en l’epicentre de l’organisme en aquesta nova etapa. A la tarda, el mateix alcalde presentarà la nova etapa als representants del sectors de les arts visuals de la ciutat.

 

La voluntat de l’equip de govern d’expandir el Centre d’Art coincideix en el temps amb els plans de l’Autoritat Portuària de disposar el Tinglado 2, el principal espai expositiu utilitzat aquests darrers dos anys pel Centre d’Art, per les pròpies activitats. Per tal de desenvolupar plenament aquesta evolució, el Centre d’Art comptarà amb tres centres repartits per la ciutat, que s’incorporaran al projecte progressivament:

  • Casa Canals (c. d’en Granada). Serà l’espai on s’allotjaran les oficines administratives del centre i comptarà amb una sala expositiva de mitjà format. Serà concebut com a centre de recursos i comptarà amb la sala d’intercanvi i formació.
  • Antic Mercat del Fòrum (pl. del Fòrum). Després d’una adequació que s’ha de realitzar durant el primer semestre de 2020, serà l’espai destinat a les propostes més experimentals, les instal·lacions transversals i l’art emergent.
  • Tabacalera (av. Vidal i Barraquer). El Magatzem 6 i el seu entorn s’habilitarà progressivament durant aquest mandat com a sala d’exposicions, espai d’assaig, sales de coworking artístic, etc. La previsió és que durant aquest 2020 ja pugui entrar en funcionament la planta baixa d’aquest equipament. Paral·lelament, la planta superior del Magatzem 2 acollirà ja durant aquest 2020 les exposicions de gran format.

 

Durant les properes setmanes s’obrirà el concurs públic per escollir la nova direcció artística del Centre d’Art, que disposarà de tres anys per desplegar la seva proposta, amb una clara predisposició perquè el projecte gaudeixi de continuïtat i estabilitat, sempre dins de la Xarxa Pública de Centres i Espais d’Arts Visuals de la Generalitat de Catalunya, amb la qual es manté la vinculació.

 

L’alcalde Ricomà ha emfatitzat que “aquest salt endavant entronca amb la ferma voluntat d’aquest govern de fer arribar totes les formes de cultura arreu de la ciutat”. Segons Ricomà, “Aquesta nova etapa, més ambiciosa, ens ha de permetre desenvolupar millor la tasca pedagògica d’apropar l’art contemporani a nous públics, donar més visibilitat al talent dels artistes locals i d’arreu i consolidar-se com una ciutat de referència en les arts plàstiques del territori”.

 


Consell Assessor

Per acompanyar la direcció artística en el desenvolupament del projecte, el Centre d’Art Tarragona comptarà amb un Consell Assessor, format per nou persones expertes en l’art contemporani. La primera reunió d’aquest Consell Assessor s’ha produït aquest dilluns al matí, quan han conegut de primera mà tots els detalls del projecte i han fet un recorregut per alguns dels espais expositius.

 

Els components del Consell Assessor són els següents: Joan Abelló, Manel Margalef, Assumpta Roses, Bel Olid, Marina Vives, Jordi Cervera, Chantal Grande, Lídia Porcar i Martí Peran.

 


Nova imatge

 

Amb l’objectiu d’evidenciar la seva evolució, el Centre d’Art Tarragona estrena nova marca, obra de Noemí Rosell. Les línies paral·leles del logotip fins ara vigent han evolucionat conjuntament amb el nou plantejament de la institució, basat en l’intercanvi i la intersecció i la rellevància dels tres espais expositius