El Festival REC es prepara per la vintena edició

L’edició d’enguany ha estat marcada per la qualitat de les estrenes i la consolidació de públic

Per . Actualitzat el

El Festival REC tanca la seva 19a edició amb un bon balanç per part de la organització, que ja prepara la que serà la l’edició de l’any vinent, en la qual el certamen de cinema internacional de Tarragona celebrarà 20 anys duent les millors propostes internacionals a la ciutat.

“Enguany ha estat una edició especialment difícil, en la qual hem garantit la qualitat cinematogràfica gràcies al suport de l’equip, dels col·laboradors i patrocinadors i la col·laboració d’entitats com l’Ajuntament de Tarragona, CaixaForum Tarragona, el Teatret del Serrallo o la Casa Joan Miret, que ens han cedit els espais imprescindibles per tirar endavant aquesta edició, així com institucions tals com la Generalitat de Catalunya, la Comissió Europea, o el Ministeri d’Exteriors”, explica el director del Festival REC, Xavier García Puerto.

Tot i les dificultats, els responsables del festival destaquen la qualitat de la proposta cinematogràfica d’enguany, en la que han destacat una desena d’Òperes Primes nacionals i internacionals inèdites al cinema, que han mostrat el bo i millor de les primeres obres d’artistes que encara no han estat estrenades al cinema. Qüestionat sobre la incidència en el públic i l’arribada a nous espectadors, Garcia Puerto ha afegit: “la fórmula ha estat confiar totalment en el treball de l’equip, mantenir la qualitat de les troballes artístiques per satisfer al públic de sempre, i fer recercar i trobar propostes de programació prou seductores per atraure nous espectadors”

Un total de trenta actes

El XIX REC Festival Internacional de Cinema de Tarragona ha celebrat una trentena d’actes al llarg de 6 dies, a 6 espais diferents de la ciutat, arribant a oferir més de 12 hores diàries de programació.

En total s’han projectat 21 creacions, procedents de 12 països d’arreu del món, i han visitat el festival més de 70 convidats i acreditats, entre autors, premsa i indústria. Pel que fa al públic assistents durant els dies del festival. la xifra total s’ha situat per sobre dels 3.000 espectadors, amb una mitjana d’assistència superior a la d’altres anys. Enguany, les projeccions han assolit 94 espectadors per sessió, mentre que el 2018 es van assolir 72 espectadors de mitjana.

Més de 230 adolescents de diversos Instituts han participat en el Projecte Educatiu MIRA’M, a l’Auditori CaixaForum Tarragona i les sessions de llargmetratges a concurs han comptat amb un total de 1.100 espectadors.

A més a més, cal destacar que les projeccions llargmetratges com ‘PARASITE’ o ‘LA INNOCÈNCIA’ van registrar venda total d’entrades, el que confirma el paper del Festival REC com un agent cultural potent de la ciutat, que amb el pas del temps ha anat consolidant un públic fidel, i es troba en franca disposició per a continuar creixent..

De cara al vintè aniversari

En aquest context, l’equip del festival comença ja a perfila la vintena edició de l’esdeveniment, que es durà a terme el 2020 i el director de l’esdeveniment destaca que “està clar és que d’aquesta crisi hem sorgit més reforçats i més ànims que mai per a continuar fent créixer el REC”.

Amb tot, més enllà de cercar nous espais crec que molts dels esforços s’haurien de centrar en millorar les prestacions tècniques dels espais en els que ja treballem, millorar els equipaments tècnics i serveis, per a facilitar la tasca de l’equip de producció, i també millorar l’experiència de l’espectador”, afegeix Xavier Garcia Puerto.

El director de l’esdeveniment també posa de relleu que “en els últims anys, sempre que ha sorgit algun obstacle ens ha fet més centrar-nos en la supervivència i en anar passant edicions que no pas en anar més enllà. Tal i com ens diuen experts i membres del jurat que participen del Festival REC, un festival d’aquestes característiques i amb una personalitat tan marcada ha de tenir unes bases sòlides per no haver de centrar-se en resistir, sinó en poder créixer i potenciar les seves apostes.

En el marc de l’anunci de les pel·lícules guanyadores del Festival REC 2019, alguns dels membres del jurat ja van prendre la paraula per reivindicar el paper que té el Festival REC més enllà de la pròpia ciutat de Tarragona.

En aquest aspecte, cal destacar la intervenció de l’editor, mànager i programador de Filmin i de l’Atlàntida Film Fest, Joan Sala, que va posar en relleu la “importància d’un festival com el REC, que aconsegueix la fita de dur a Tarragona un programa de cinema que sovint costa molt que arribi a les sales comercials i que posa de relleu una feina d’investigació minuciosa i de nous directors que mereixen tenir una veu i una visibilitat. Per això és important un inequívoc suport institucional per a que el festival no s’hagi de centrar en subsistir sinó en créixer”.

D’altra banda, Jana Wolff, del Festival de Berlin, i també membre del Jurat Internacional, va reivindicar “el paper d’un petit gran festival com el REC no només a nivell territorial, sinó com a motor de desenvolupament del sector audiovisual, connectant el nou talent amb el circuit professional”

Dades de seguiment del Festival REC 2019 a les xarxes socials

L’ús de les xarxes de comunicació durant el festival permet extreure algunes dades sobre el tipus de públic que es congrega al voltant d’aquest esdeveniment. Les tres principals xarxes que es treballen en aquest àmbit són Twitter, Facebook i Instagram. En les tres es denota un interès més alt en les dones que en els homes. En el cas d’Instagram, per exemple, la proporció és d’un 56% de dones respecte a un 41% d’homes.

Durant el festival les audiències creixen en totes les xarxes fins a arribar a un abast de 2.5K. El públic que segueix les comunicacions del Festival REC és, en un 42%, de  Tarragona i 18% a Barcelona. També de Reus, Madrid i Cambrils.

Enguany, com a estratègia destacable en xarxes, s’ha dut a terme un concurs d’Instagram conjuntament amb Filmin amb la intenció de complir l’objectiu estratègic d’apropar-se el públic més jove.

Destinat al públic més entès s’han publicat petites càpsules en blanc i negre, d’entrevistes als convidats, jurats, actors i elements de l’equip de realització dels diversos llargmetratges, que han rebut un gran nombre de visualitzacions i que confirmen que el públic del festival creix cada any en expertesa i interès per les pel·lícules del festival.