Què vol dir combregar?

Per . Actualitzat el

En general, la paraula «combregar» s’usa per a assenyalar l’estat de comunió amb una altra persona, amb les seves idees o projectes, i també l’estat de comunió amb un projecte polític, social, cultural i/o religiós, del qual no som protagonistes però que es desenvolupa d’acord amb el nostre criteri. De fet, aquest estat de comunió implica un cert compromís que pot arribar a formular o a reformular el nostre projecte personal en qualsevol dels àmbits on tenim un cert paper a desenvolupar.
En el sentit religiós del mot, «combregar» a missa indica la voluntat de situar-nos sota la influència de la persona Jesús, del seu missatge i del seu destí de mort i resurrecció. I l’acte de combregar, en el sentit ritual del mot, vol dir prendre part en el sopar eucarístic, on el pa i el vi, en virtut de les paraules de la consagració, pronunciades per un ministre ordenat, en el grau de bisbe o de prevere, esdevenen el cos i la sang de Jesús, és a dir, la seva persona. L’Església sempre ha cregut i ha defensat la presència real, certament no física, sinó sagramental o simbòlica, del Senyor Ressuscitat en el pa i en el vi de l’Eucaristia, i, això, fins que no torni, és a dir fins que les realitats sagramentals deixaran d’existir per tal que Déu sigui tot en totes les coses (i no cal dir que, mentre no arribi aquest dia, en el cel no hi ha lloc per a cap presència sagramental). No sé si causa estranyesa o és normal que persones que assisteixen a l’Eucaristia, a la missa, a l’hora de combregar, resten assegudes i no es mouen. La raó pot ser perquè l’Església ha exigit una especial purificació interior, en aquest cas vinculada a l’absolució sagramental; però penso que abstenir-se de combregar pot voler dir simplement que un no es veu en coratge d’assumir com cal el «compromís cristià», o, potser que vol establir i assenyalar distàncies respecte a la institució que, en nom de Jesús, pot determinar més en concret què vol dir aquest compromís. De fet, combregar amb el pa i el vi de l’Eucaristia vol dir també l’acord amb la manera com l’Església fa seu i propaga el missatge de Jesús, i no tothom està plenament d’acord amb la manera com ho fa.
Comprenc, doncs, les raons que, de fet, impedeixen sovint anar a combregar, la qual cosa no em priva del dret a pensar que és una llàstima que, de la missa, molta gent en surti en gran part dejuna, tot i que comprenc que és millor el dejuni que una indigestió.