La indústria química de Tarragona, en alerta pels costos de l’energia

L’AEQT adverteix que el sector arrossega deu anys de retard en l’aplicació de la xarxa tancada d’electricitat en els polígons químics de la demarcació

Per . Actualitzat el

Ningú no dubta que la indústria química tarragonina és un dels principals motors econòmics de la demarcació i del conjunt de Catalunya. Els polígons de casa nostra concentren el 25% de la producció química de tot l’Estat espanyol i, segons l’AEQT, la patronal del sector a la demarcació, el territori té tots els ingredients per continuar exercint un fort lideratge en aquest sector, com a mínim durant la pròxima dècada. Tots? Doncs sembla que no. La química tarragonina té el seu taló l’Aquil·les en els costos energètics, que són fins a un 25% més elevats que a la resta de grans polígons de la Unió Europea, fet que dificulta la competitivitat de les plantes productives de Tarragona i condiciona de manera molt important els plantejaments de futur de les grans companyies multinacionals establertes a les nostres comarques. La implantació de xarxes tancades d’electricitat és el gran objectiu del sector químic tarragoní per garantir el seu futur immediat. Així ho expressa el nou president de l’AEQT, Rubén Folgado, que adverteix que el sector arrossega més de deu anys de retard en l’aplicació d’una fórmula que està aprovada a l’Estat espanyol per Decret Llei des de fa un any però que no s’ha arribat a desplegar per la inexistència d’un govern estable en l’executiu espanyol.

Fa tot just un any, el BOE publicava un decret llei que modificava la llei 24/2013 del sector elèctric i que permetia l’establiment de xarxes de distribució elèctriques tancades, donant resposta així a una directiva europea en vigor des de l’any 2009.

La primera intenció del govern espanyol, tot i que amb gairebé una dècada de retard, era redactar el reglament i fer possible aquestes xarxes tancades durant el primer semestre de 2019, però la sucessió de governs en funcions ha fet impossible un any més aquesta realitat.

Aquest nou retard posa en alerta el sector químic tarragoní. La implantació d’una d’aquestes xarxes elèctriques tancades és la seva taula de salvació, ja que fa una dècada que les empreses denuncien el greuge comparatiu que pateixen envers altres països europeus on el desplegament de les xarxes tancades i, per tant, preus de l’electricitat més econòmics per a la indústria, són una realitat des de fa anys. L’AEQT calcula que la indústria tarragonina paga l’electricitat fins a un 25% més cara que aquelles fàbriques establertes en altres punts de la Unió Europea. Una diferència que posa fre a la competitivitat del sector tarragoní i que, a més a més, pot arribar a ser un argument per a la deslocalització de les plantes productives de les grans multinacionals a mitjà i llarg termini.

Rubén Folgado, president de l’AEQT des de fa només tres setmanes, ha posat en relleu aquesta setmana que una nova convocatòria electoral a l’Estat espanyol seria molt perjudicial per als interessos del sector tarragoní perquè el desplegament de les xarxes tancades d’electricitat es continuaria ajornant. «Aquestes xarxes tancades són indispensables per tenir condicions d’igualtat com les empreses d’Europa, per competir amb elles i tenir oportunitats d’atraure noves companyies i inversions estratègiques».

Folgado, tot i que apunta que les comarques de Tarragona reuneixen les condicions per continuar sent fortes en el sector químic (companyies capdavanteres, Port de Tarragona, URV, instituts de recerca, etc.), reconeix que mentre no se solucioni el cost de l’energia a Espanya «existirà sempre un risc de deslocalització, ja que les multinacionals avaluen la competitivitat de les seves plantes en conjunt a l’hora de prendre decisions estratègiques de futur».

«A Tarragona tenim les empreses més capdavanteres del món»

Rubén Folgado s’ha estrenat ja davant dels mitjans de comunicació com a nou president de l’AEQT. La setmana passada va participar en la Cimera del Clima COP25 celebrada a Madrid. El representant de la patronal tarragonina té clar que la química pot aportar solucions davant dels reptes mediambientals que es plantegen a escala mundial.

Aquests dies a Madrid es parla molt de la tecnologia i la innovació com a via per lluitar contra el canvi climàtic. Això és aplicable a la indústria química de Tarragona?
La indústria química és la solució a molts dels reptes que tots tenim al davant. De fet, la química ha contribuït sempre de manera decisiva a la qualitat de vida que tenim avui com a societat. Aquí, a Tarragona, tenim les empreses més importants del món i tots els avenços que apliquin per combatre el canvi climàtic, sense cap mena de dubte, es veuran reflectits també a les nostres comarques.

Quins reptes es marca com a nou president de l’AEQT?
Un dels més importants és la implantació de les xarxes elèctriques tancades perquè dels costos energètics en depèn la nostra supervivència. Però n’hi ha altres que són importants. Parlem de la contínua millora i modernització de les instal·lacions per reduir emissions i sorolls, de la feina constant per a una reutilització més elevada de les aigües industrials dins dels nostres polígons i, en conjunt, per consolidar les bases del nostre teixit industrial per ser capaços d’atraure noves inversions al territori i per retenir el talent que tenim a casa nostra.