Intervinguts 21 quilos de cocaïna amb destinació Vila-seca

Els cossos policials han detingut tres persones

Per . Actualitzat el

Agents de la Policia de la Generalitat Mossos d’Esquadra de la Divisió de Recerca Criminal i Agents de la Guàrdia Civil de Tarragona, en el marc d’una operació conjunta desenvolupada a principis de setmana han desarticulat una organització criminal dedicada al tràfic internacional de substàncies estupefaents. Durant l’operació han estat detingudes tres persones, i s’ha pres declaració a altres quatre pels fets investigats.

L’operació es va iniciar a la fi d’estiu, quan la Guàrdia Civil va tenir coneixement de l’existència d’un individu que anava a crear un entramat empresarial amb l’objectiu d’introduir partides de droga a través d’un dels ports del mediterrani. Al mateix temps i per part dels Mossos d’Esquadra, s’estava investigant a la persona que estava organitzant la compra de la droga a l’origen i la seva posterior recepció en destinació, i que anava a emprar l’entramat d’aquest primer individu per a la introducció de la partida posteriorment intervinguda.

En tenir coneixement d’aquesta coincidència, els agents de tots dos cossos policials van crear un Equip Conjunt de Recerca que tindria com a objectiu la intervenció de la substància i la detenció de les persones relacionades amb l’il·lícit penal.

Fruit de la recerca conjunta a la qual van ser sotmesos els membres del grup, es va poder esbrinar que els investigats estaven preparant la importació de contenidors els quals, amb origen des de diversos llocs de Sud-amèrica i destinació a ports del Mediterrani, anaven a transportar els carregaments de droga per a aquesta nova organització criminal.

A mitjan mes de novembre, els investigadors van tenir coneixement del transito d’un contenidor el qual, amb origen en el Port de Buenaventura (Colòmbia) i amb destinació al Port de València, anava a transportar el primer carregament de droga planificat per aquest nou grup camuflat entre abonament orgànic.

Així mateix, els investigadors van descobrir que els responsables de la mateixa hauria realitzat gestions per a llogar una nau industrial en un polígon industrial de la localitat de Vilaseca, la qual anava a ser emprada com a lloc de transito de la càrrega per a extreure la droga introduïda. Igualment, es va poder descobrir un habitatge en una localitat de Girona, en la qual els investigats pretenien posteriorment establir el laboratori on s’anava a extreure la substancia estupefaent que vindria barrejada amb la càrrega d’abonament i conducta al tall de la mateixa a fi d’augmentar la seva quantitat i beneficis.

Així, el passat dia 26 de novembre en el port de València, va ser inspeccionat el primer contenidor importat per aquesta organització, el qual podria contenir substancia estupefaent, per la qual cosa va ser sotmès al reconeixement de l’escàner i el seu posterior trasllat al lloc d’emmagatzematge per a un registre exhaustiu. De les proves realitzades es van poder descobrir un total de 28 sacs d’abonament, amb un pes total superior a una tona, el qual havia estat barrejat amb cocaïna.

Una vegada confirmat la troballa de la droga, es va procedir a la seva substitució i a recaptar la corresponent autorització per al lliurament controlat de la mercaderia, a l’objecte poder desarticular plenament l’entramat criminal responsable de l’enviament.

El passat dia 3 de desembre, el contenidor va ser traslladat fins a la nau situada en la localitat de Vilaseca, iniciant en aquest moment tots dos Cossos Policials un operatiu policial encaminat a la completa desarticulació de l’entramat criminal. Van ser practicats un total de quatre registres domiciliaris en localitats de les províncies de Tarragona, Barcelona i Girona, durant els quals es va intervenir un altre sac de 40 kg. d’abonament orgànic barrejat amb cocaïna, 322 plantes de Cànnabis Sativa, uns 5000 euros en efectiu i diversa documentació relacionada amb la importació del contenidor objecte de lliurament controlat. Així mateix es va procedir a la detenció de dues dels integrants de l’organització criminal, així com es va prendre declaració a altres quatre persones pels fets investigats.

Després de l’anàlisi de la càrrega intervinguda a València realitzat per l’Àrea de Sanitat de la Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana, es va descobrir que la partida intervinguda a aquesta organització criminal en el port d’aquesta localitat hauria permès obtenir després del seu processament 21’9 kg. de cocaïna basi, quantitat que una vegada elaborada per a la seva distribució en el mercat minoritari hauria pogut aconseguir una quantitat superior als 60 kg., amb un valor de mes de tres milions d’euros.

Els detinguts, tres homes, de nacionalitat dominicana i espanyola, van ser posats a la disposició de l’Autoritat Judicial, decretant presó provisional per a un d’ells i per als dues restants llibertat amb mesures cautelars.