L’autoconsum energètic centra una jornada formativa a la Diputació de Tarragona

S’ha informat al món local sobre les oportunitats d’autoconsum en equipaments municipals que obre el nou marc normatiu

Per . Actualitzat el

La Diputació de Tarragona i el Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya han organitzat aquest divendres una jornada informativa, dirigida a càrrecs electes i tècnics municipals de la demarcació, per informar-los sobre les oportunitats d’autoconsum en els equipaments municipals que obre el nou marc normatiu. La sessió, que ha tingut lloc al Palau de la Diputació de Tarragona, ha estat inaugurada per la diputada de Medi Ambient, Salut Pública i Territori, Eva Maria Mata i la directora dels Serveis Territorials d’Empresa i Coneixement de la Generalitat a Tarragona, Carme Mansilla.

Tal com ha manifestat avui durant la jornada la Diputada de Medi Ambient, Eva Maria Mata, la Diputació vol afrontar i treballar l’emergència climàtica i la transició energètica des del món local. En aquest sentit, ha assegurat que els municipis han de ser els grans protagonistes d’aquest canvi “cap a una societat més sostenible i respectuosa amb el medi ambient”.

La Diputació de Tarragona és l’entitat territorial coordinadora del Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia, consistent en el compromís voluntari de les ciutats i pobles que s’hi adhereixin de col·laborar en el compliment de la política energètica europea de reduir les emissions de CO2 un 40%, com a mínim, l’any 2030, impulsant actuacions d’eficiència energètica i relacionades amb les fonts d’energia renovables. El Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses inclou en l’actualitat un total de 174 municipis del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès. Com a ens que lidera el Pacte, la Diputació estén a l’àmbit local les principals polítiques europees de mitigació del canvi climàtic. Una de les actuacions en aquest sentit és el suport als ajuntaments en matèria de finançament per poder implantar energies renovables, promoure l’estalvi energètic i disminuir les emissions.

L’Agenda 2030

Enguany la Diputació de Tarragona s’ha adherit a la Declaració de Sant Fruitós del Bages, les ciutats i els pobles davant l’Agenda 2030, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) com a marc de referència dels programes i accions impulsats des del món local. L’Agenda 2030 estableix el full de ruta global per a un desenvolupament sostenible fins a l’any 2030 i aborda grans reptes com ara la lluita contra el canvi climàtic, l’eradicació de la pobresa o les desigualtats. Aquesta agenda incorpora els 17 ODS agrupats en 5 grans eixos: la gent, el planeta, la prosperitat, la pau i les aliances.

El medi ambient és, des de fa temps, una de les prioritats de la Diputació de Tarragona, i la lluita contra el canvi climàtic un dels pilars del nou pla estratègic. És per aquest motiu que la Diputació col·labora amb els ajuntaments del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès en projectes que tenen com a objectiu la millora de l’eficiència energètica i la mitigació i adaptació al canvi climàtic.

El nou marc normatiu

A l’abril d’enguany es va aprovar el Reial decret 244/2019, del 5 d’abril, que regula les condicions administratives, tècniques i econòmiques de l’autoconsum d’energia elèctrica. Aquest Real decret ha suposat un nou punt de partida per a les energies renovables, ja que simplifica els tràmits administratius per a legalitzar les instal·lacions d’autoconsum, elimina definitivament l’impost al sol, i permet diverses modalitats d’autoconsum, entre elles la d’autoconsum col·lectiu. Així doncs, les instal·lacions d’energies renovables per autoconsum, especialment la solar fotovoltaica, tenen molt recorregut en els equipaments municipals per tal de contribuir a la mitigació del canvi climàtic, afavorir l’autoproducció energètica i donar exemple entre la ciutadania.