El SIAD ja ha atès 58 dones per violència de gènere en el que portem d’any

La Policia Local ha gestionat 23 denúncies relacionades en aquest tema

Per . Actualitzat el

Del mes de gener al mes d’octubre de 2019, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones de Torredembarra (SIAD) ha atès un total de 415 persones, de les quals 58 són casos detectats per violència masclista, el que representa un 14 % de les usuàries. Per edats, la major part són dones entre els 31 i 50 anys i per nacionalitats, són espanyoles (un total de 36). Altres dades sobre la violència de gènere a Torredembarra provenen de la Policia Local. Entre gener i octubre d’enguany s’han produït 23 denúncies, 5 de les quals s’han iniciat d’ofici, i s’han instruït  4 atestats per trencament de l’ordre d’allunyament.

Aquestes dades s’han donat a conèixer aquest matí amb motiu de la celebració el pròxim 25 de novembre del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. La regidora d’Acció Social, Marga Rovira; la coordinadora del SIAD – Servei d’Informació i Assessorament a la Dona, Montse Salazar, i la sergent de la Policia Local de Torredembarra, Maite Tovar, han presentat el balanç del darrer any del SIAD i de les actuacions policials relacionades amb la violència de gènere.

El SIAD és un servei municipal d’informació, assessorament i assistència psicològica i jurídica adreçada a qualsevol persona, prioritàriament a dones, infants i gent gran (en els casos de patir maltractament). El seu principal objectiu és la detecció precoç de les persones que puguin estar patint algun tipus de maltractaments, així com donar suport en problemàtiques de separacions i divorcis, assetjament laboral, etc.

Durant la presentació d’aquestes dades, la regidora d’Acció Social, Marga Rovira, ha explicat que per erradicar la violència envers les dones cal educar en la igualtat, que homes i dones facin junts el canvi per eliminar la mentalitat patriarcal i l’aplicació d’unes polítiques més dures contra la violència de gènere. A més, ha avançat que des de la Regidoria ja es treballa en la redacció del Pla d’Igualtat de Torredembarra. Per la seva part, la coordinadora del SIAD, Montse Salazar, també ha comentat que ja està molt avançat el protocol contra l’assetjament sexual en l’àmbit de l’oci nocturn per aplicar a Torredembarra. Salazar també ha afegit que cal canviar el sistema judicial per no afegir més dolor a la víctima.

Actes commemoratius a Torredembarra

El dissabte 23 de novembre, de 10 a 13 h, al Pavelló Municipal Sant Jordi: Taller de defensa personal per a dones, a càrrec de l’Associació Esportiva Dojo Zanshi. Adreçat a dones de totes les edats. No cal inscripció prèvia. S’ha de portar roba i calçat còmodes. Accés lliure i gratuït.

El dilluns 25 de novembre, a les 20 h, a l’Espai Cultural Sala del Mar: Muntatge teatral ‘L’Ofèlia de Hamlet” de la Cia. El Niu d’Ofèlia. Parlaments, a càrrec de les autoritats, Policia Local i SIAD. Lectura del manifest, a càrrec del Grup de Dones. Accés lliure i gratuït.

La regidora d’Acció Social, Marga Rovira, ha explicat que enguany s’ha canviat el format de l’acte central del 25 de novembre amb l’objectiu de fer-lo més participatiu i obert a la ciutadania. D’aquesta manera, enlloc de dur a terme els parlaments i la lectura del manifest al Pati del Castell, en horari de migdia, s’ha optat per l’Espai Cultural Sala del Mar, incloent una actuació teatral al vespre i obrint l’acte a la participació d’una entitat, el Grup de Dones, en la lectura del manifest contra la violència envers les dones.