Les arts escèniques com a eina de transformació social

Creadors i pedagogs participaran a ‘Teatre, acció i revolució’ el 22 i 23 de novembre al campus Catalunya i a l’Espai Kesse

Per . Actualitzat el

El procés de creació d’una obra determina de forma absoluta el que podran veure els espectadors. D’aquí la importància de reflexionar sobre l’acció creativa i el llenguatge escènic i visual com a eines per transformar la societat. Amb aquest objectiu, l’Aula de Teatre de la URV i l’Ajuntament de Tarragona organitzen les primeres jornades obertes Teatre, acció i revolució, que es faran el divendres 22 i dissabte 23 de novembre al campus Catalunya i a l’Espai Jove Kesse, a Tarragona. Aquesta activitat serveix també de cloenda del 25è aniversari de la creació de l’Aula de Teatre.

Creadors audiovisuals, directors d’escena i actors però també mestres, professors i pedagogs poden obtenir eines útils per a la seva feina en aquestes jornades. Podran escoltar i participar en els col·loquis amb els ponents: Marc Chornet, director artístic de l’Escenari Joan Brossa; Lídia Porcar, artista i professora d’Art i Comunicació Visual a l’Escola d’Art i Disseny de Reus; Sergio Muro i Pere Estadella, artistes plàstics i visuals, docents i agitadors culturals; María Vera, creadora, formadora d’actors i directora d’escena, i Joan Pascual, director de l’Aula de Teatre de la URV, mestre, actor, dramaturg i director teatral.

Mostra de produccions teatrals, musicals i de dansa

A més de participar en els col·loquis, alguns d’aquests creadors mostraran les seves produccions, com també ho faran Funky Monks, un projecte d’exploració musical interessat per la narrativa sonora, i La imperfecta, una companyia de dansa que pretén apropar la dansa contemporània al públic no expert i remoure consciències.

Joan Pascual i Cori Camps, durant la presentació de les jornades, al Rectorat.

“Volem que aquestes jornades siguin un espai obert a la reflexió i a la llibertat d’expressió dels creadors, en un context en què cada cop ho tenim més difícil”, ha explicat el director de l’Aula de Teatre Joan Pascual, qui juntament amb la vicerectora de Relacions Institucionals, Cultura i Compromís Social de la URV, Cori Camps, ha presentat aquest matí les jornades.

Durant l’acte de cloenda, que tindrà lloc dissabte a les 20.30 h a l’Espai Kesse, es donarà a conèixer el veredicte de la proposta guanyadora de l’ajut per a la creació escènica que es va convocar la primavera passada amb motiu dels 25 anys de l’Aula de Teatre de la URV. L’obra guanyadora serà escollida entre les 30 propostes rebudes, rebrà un ajut econòmic de 1.000 euros a més de suport tècnic i artístic per a la seva realització i s’estrenarà la primavera de 2020 a la ciutat de Tarragona.

Una iniciativa amb continuïtat

Pascual ha afirmat que vol convertir aquestes jornades  “en un espai per trobar-se, parlar i mostrar petites peces creatives”, i ha anunciat que a partir d’ara es faran de forma anual, sempre al novembre. Paral·lelament a aquesta proposta s’organitzarà un projecte que Pascual ha denominat “búnker creatiu”, en què a partir de gener i de forma mensual es convidarà un referent de les arts escèniques per a què expliqui el seu procés de creació i comparteixi amb el públic un espectacle de petit format.

El programa complet de les primeres jornades “Teatre, acció i revolució” i el detall dels ponents i artistes participants es pot consultar aquí. Les activitats són obertes al públic i no és necessària inscripció.