La nova estrella Michelin encetarà la Fira de la Ruta de l’Oli i de l’Aigua

El xef Pep Moreno, protagonista d’un esdeveniment que farà arribar el patrimoni gastronòmic i natural de Lleida fins a la Plaça Corsini

Per . Actualitzat el

La Plaça Corsini de Tarragona, al costat del Mercat Central, acollirà el proper dissabte 23, de 10 del matí a 8 del vespre (20 hores) la primera Fira de la Ruta de l’Oli i de l’Aigua, un esdeveniment dissenyat per promocionar un nou producte turístic de escapades de cap de setmana -de divendres a diumenge durant tot l’any- que transcorre per l’interior de Lleida, en concret entre les localitats de les Borges Blanques i Vila-sana. La ruta uneix la capital de l’oli i el estany més gran de Catalunya a través del seu patrimoni, natura, cultura i gastronomia, amb un preu tancat molt ajustat que inclou allotjament i totes les visites.

 

La Fira que es va a desenvolupar a Tarragona inclou tres carpes: a la primera es presenten els principals atractius de la ruta i es poden fer reserves ‘in situ’; en la segona s’ha dissenyat un espai per al tast i venda d’olis d’oliva verge extra de l’àrea de les Borges Blanques (Cooperativa Sant Isidre, La Borgenca, Olis Benet i Salvador Farré ‘Chicó’); finalment, en la tercera -a partir de les 11 hores- es realitzarà un showcooking a càrrec del reputat xef Pep Moreno, cap de cuina del restaurant Deliranto de Salou. Entre les 17,30 i les 19,30 s’ofereix música folk en viu per divulgar els famosos ‘garrotins’, patrimoni immaterial de Lleida, y pel matí, cap al migdia, l’actuació de Sons de la Cossetània.

 

Els alcaldes de les Borges Blanques, Enric Mir, i de Vila-sana, Joan Sangrà, -acompanyats per la consellera de Consum i Comerç de l’Ajuntament de Tarragona, María José López, han visitat aquest matí Tarragona per posar en valor l’impuls promocional d’una Fira que, segons la seva opinió, “ens permet donar a conèixer als nostres veïns de Tarragona una riquesa bastant desconeguda a Catalunya, i ajuda a posar als nostres municipis a l’alçada de l’excel·lència del seu patrimoni gastronòmic, lligat a la cultura de l’oli d’oliva verge extra en el cas de les Borges Blanques, i natural, amb l’espectacular entorn del seu estany, en el cas de Vila-sana “. La promoció turística que es realitza a Tarragona tindrà continuïtat en altres fires nacionals i internacionals.

 

D’altra banda, a la Fira també es donarà a conèixer la Carta d’Olis, una experiència gastronòmica pionera a Tarragona avalada pels famosos germans Torres, el restaurant a Barcelona s’ha convertit en referència culinària mundial. Els productors de les Borges Blanques posen a disposició dels restauradors de Tarragona una proposta de tast d’olis que s’inspira en les cartes de vins, amb set referències diferents, -cadascuna amb els seus matisos i peculiaritats-, que es comercialitzen en tres lots tancats els preus varien en funció de la quantitat de la comanda.

 

La Ruta l’Oli i de l’Aigua, -dos líquids que es repel·leixen però que en aquest cas harmonitzen a la perfecció-, permet descobrir paratges naturals de gran bellesa com l’estany d’Ivars i Vila-sana, al costat d’altres on la mà de l’home ha produït una interessantíssima arquitectura popular de la zona (cabanes de volta) i ha treballat en la cultura de l’oli des de temps immemorials (Cal Gineret).

 

En la confecció de la ruta, una barreja equilibrada entre les noves tecnologies i les arrels d’un coneixement transmès de generació en generació, han col·laborat els principals establiments d’hostaleria de la zona, tant d’allotjament com de restauració, per poder oferir un paquet atractiu per als visitants.

 

 

ITINERARI TIPUS

Divendres a Vila-sana: arribada i visita al CIM (Centre Immersiu de Vila-sana).

 

Dissabte a Les Borges Blanques: al matí visita a Cal Gineret i l’Espai Macià (tast i venda d’olis). A la tarda visita a una cabana de volta (Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO).

 

Diumenge a Vila-sana: visita a l’Estany d’Ivars i Vila-sana.

 

ALLOTJAMENT

Dues modalitats: Parelles: habitació doble, 135 €/dos nits (IVA inclòs). Grups (mínim 6 persones), 470 €/dos nits (IVA inclòs)

 

*El preu inclou l’allotjament, les visites guiades als espais, l’ús de la piscina municipal i el circuit de BMX. El menjar no està inclòs en la oferta. En funció del allotjament escollit pot variar l’ordre de les visites

 

ALGUNS ELEMENTS D’INTERÉS

CIM Vila-sana

El Centre d’Inmersió de Vila-sana és un espai concebut per proporcionar experiències audiovisuals inmersives amb tecnologia d’última generació. S’ha produït una pel.licula específica de 14 minuts filmada en 4k, Timelapse y Drone que proposa un viatge hipnòtic per al paisatge de l’Estany d’Ivars i Vila-sana, posant en valor la riquesa de l’ecosistema.

 

Cal Gineret

El molí de Cal Gineret és un dels 60 que existien antigament a la capital de les Garrigues, datat a finals del segle XIX i una de les poques construccions de pedra que queden al municipi, del que es conservaven els baixos i els cups de l’oli. L’espai, que va ser utilitzat com a refugi antiaeri durant la Guerra Civil, és un edifici senyorial que es troba ubicat a la cruïlla del carrer la Font i el carrer Sant Pere.  Amb la recuperació d’aquest equipament -en què s’ha deixat al descobert les voltes de canó existents-, les Borges Blanques ha volgut conservar el patrimoni històric i cultural del municipi, que passa a formar part de la Ruta de l’Oli.

 

Espai Macià

L’Espai Macià és un centre d’interpretació de la figura de Francesc Macià, imprescindible en la definició de la identitat catalana. A l’Espai Macià es mostra, comparteix, recupera, preserva i difon el patrimoni documental, gràfic, audiovisual i sentimental lligat al personatge històric, així com el seu vincle amb aquesta comarca, la seva gent i els seus productes de qualitat.

 

Construccions de pedra seca (cabanes de volta)

Les cabanes de volta són construccions rurals de pedra seca, molt abundants a la comarca de les Garrigues, on la mà de l’home ha estat tan escrupolosa amb el paisatge que tanmateix sembla que hi formen part, construïts amb la mateixa pedra del lloc, integrats totalment amb l’entorn. La construcció massiva es du a terme durant la segona meitat del segle passat i el fet desencadenant fou el cultiu intensiu de l’olivera. De cabanes ja no se’n fan: si ningú no ho impedeix, en un termini més o menys llarg desapareixeran. Les Garrigues no pot permetre’s la pèrdua d’aquest important patrimoni arquitectònic, que tanta personalitat dóna a la comarca.

 

Estany d’Ivars i Vila-sana

L’estany d’Ivars i Vila-sana és el de major superfície de Catalunya (126 Ha de làmina d’aigua). Des de la seva re-inundació en 2005 –es va dessecar a l’any 1951- amb aigua del canal d’Urgell, s’ha convertit en una de les zones humides més importants de Catalunya pel que fa a l’observació d’aus, amb una excepcional diversitat biològica.