VI Jornada d’Actualització en Medicina Interna, Urgències i Atenció Primària al Baix Penedès

Per . Actualitzat el

L’Hospital del Vendrell, de la mà dels professionals de la seva Unitat de Medicina Interna, organitza per al pròxim dimarts 26 de novembre una nova una trobada de treball oberta a tots els professionals de Catalunya amb l’objectiu de debatre i actualitzar coneixement sobre l’especialitat i el seu pes en el sistema sanitari,  tant als hospitals com als serveis d’urgències i a l’atenció primària.

La presentació de la VI Jornada d’Actualització en Medicina Interna, Urgències i Atenció Primària tindrà lloc a les 8,30 hores, a càrrec de les Dr. Josep Mercadé, director de l’Hospital del Vendrell, i la Dra. Rosa Pérez del Servei de Medicina Interna. Tot seguit, es farà una taula rodona centrada en l’Ortogeriatria –moderada per la Dra. Ana Lacal, del Servei de Medicina Interna de l’Hospital del Vendrell, i  el Dr. Joan Pellejà, del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Sant Pau i Santa Tecla– que abordarà, en un primer bloc, «La fractura de maluc a l’atenció hospitalària» a través de la Unitat de coordinació de fractures FLS, a càrrec de la Dra. Elena Calero, del Servei de Rehabilitació de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla; La fractura de fèmur: abordatge quirúrgic, a càrrec del Dr. Carles Esteve, del servei de Traumatologia de l’Hospital del Vendrell; Tractament de l’osteoporosi en el pacient amb fractura de maluc, a càrrec de  la Dra. Dolors Martínez, del servei de Reumatologia de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla; i Retorn a domicili després d’una fractura de maluc: intervencions des de Treball Social, a càrrec de Bea Labèrnia, treballadora Social de  l’Hospital del Vendrell.
El segon bloc de la taula rodona abordarà «La fractura de maluc a l’atenció primària», amb els temes: Què podem fer per evitar-la?, a càrrec de la Dra. Carme Ros, de l’Atenció Primària al consultori de la Pobla Montornès de l’ABS Torredembarra; Prevenció de caigudes, a càrrec del Dr. Jesús Carnicer, del servei de Rehabilitació de l’Hospital del Vendrell, i Sònia Fusalba, fisioterapeuta a l’Hospital del Vendrell.

Després d’un descans, a les 12 hores, s’iniciarà la segona taula rodona, que se centrarà en la Disfàgia i estarà moderada per la Dra. Patricia Barragán, del servei de Medicina Interna de l’Hospital del Vendrell, i José Manuel Yepes, infermer de Medicina Interna de l’Hospital del Vendrell, on s’abordaran Qüestions rellevants en la disfàgia, a càrrec del Dr. Josep Ma, del Servei d’Otorrinolaringologia de la Xarxa de Santa Tecla; el Paper de la infermeria en el despistatge del pacient fràgil amb disfàgia, a càrrec de  Jéssica Díaz, infermera de  Medicina Interna de l’Hospital del Vendrell; Maneig nutricional de la disfàgia, a càrrec de Jéssica Puig, dietista nutricionista; i Paper de la logopeda en el pacient amb disfàgia, a càrrec de Soledad Boland, logopeda de la Xarxa Sanitària i de Santa Tecla.

Finalment, la tercera taula rodona se centrarà en l’Actualització en MPOC –moderada per Glòria Vives, del Servei de Medicina Interna de l’Hospital del Vendrell, i  la Dra. Josefina Ribo, de l’Atenció Primària a l’ABS Vendrell,– que abordarà la Medicina basada en l’evidència a l’agudització de la MPOC, a càrrec d’Òscar Pascual, del servei de Farmàcia de l’Hospital del Vendrell; MPOC, distingim entre agudització i/o progressió?, a càrrec de la Dra. Belén Xifré, del Servei de Medicina Interna de l’Hospital del Vendrell; i Maneig pràctic de la MPOC, a càrrec de la Dra. Ana Esteban, de l’àrea d’Urgències de l’Hospital del Vendrell. Finalment es parlarà del Programa d’ajuda als fumadors, a càrrec d’Ana M. Marín, infermera del Consultori d’Albinyana.

Les inscripcions a la jornada són gratuïtes (amb places limitades), i per a més informació es pot trucar al telèfon 977 257 900 Ext. 7901 o escriure un correu a admdirhen@xarxatecla.cat.

Una jornada consolidada

La Jornada d’Actualització en Medicina Interna, Urgències i Atenció Primària és ja una cita consolidada dins del calendari formatiu de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla, que en l’edició de l’any passat va reunir més de cent professionals. Aquesta proposta d’actualització mèdica, tot i que està organitzada des del centre hospitalari, integra també la primària i altres professionals sanitaris de l’àrea de les cures d’infermeria, perquè la medicina interna no es pot concebre sense l’atenció primària. Les dues entenen el pacient des del mateix concepte: atenen el problema de salut que tingui la persona de manera integral, tant si està hospitalitzada o a la consulta. Els principals objectius de la jornada són establir un punt de trobada per compartir els coneixements, a més d’afavorir la relació entre els professionals de cara a un benefici directe a l’hora d’atendre els pacients.