La construcció d’obra nova comença a reactivar-se al Camp de Tarragona

Al territori es paga una mitjana de 187.000€ per un pis nou de 94m2, segons un estudi de l’APCE i CaixaBank

Per . Actualitzat el

La construcció d’habitatges d’obra nova comença a recuperar-se al territori. Tot i que lluny de les dades prèvies a la crisi de 2008, quan a la Costa Daurada l’estrella era la construcció de segones residències als llocs més impensables, el 2018 i el 2019 han estat dos exercicis en què s’ha detectat una reactivació de les noves promocions d’habitatges, especialment a les comarques del Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès. Així ho conclou un estudi presentat aquesta setmana per l’Associació de Promotors de Catalunya i CaixaBank, que quantifica tant les obres iniciades l’any 2018 com les que s’han iniciat en els primers deu mesos de 2019.

Segons l’anàlisi elaborada per l’APCE, la producció d’habitatges iniciats a l’àmbit territorial del Camp de Tarragona registra un total de 690 habitatges iniciats el 2018, mentre que es van acabar un total de 736 habitatges.

Per comarques, el Tarragonès va registrar 381 habitatges iniciats durant l’any passat, seguida del Baix Camp, amb 260 habitatges iniciats el 2018, la Conca de Barberà, amb 37 habitatges iniciats, i el Baix Penedès amb 34 habitatges. Les comarques de l’Alt Camp i del Priorat registren 9 i 3 habitatges iniciats el 2018, respectivament.

Pel que fa als habitatges acabats, al Camp de Tarragona van finalitzar-se 736 habitatges, 526 dels quals corresponen a la comarca del Baix Camp, 128 al Tarragonès, 44 a l’Alt Camp, i 36 a la Conca de Barberà. Al Baix Penedès es van acabar 31 habitatges, mentre que al Priorat només es van registrar dos habitatges finalitzats.

Aquestes dades s’han fet públiques aquesta setmana en la trobada celebrada a la Cambra de Comerç de Reus, on l’Associació de Promotors de Catalunya (APCE) i CaixaBank van analitzar la situació del sector immobiliari a les comarques de l’àmbit territorial del Camp de Tarragona (Tarragonès, Alt Camp, Baix Camp, Conca de Barberà, Priorat i Baix Penedès). La sessió va comptar amb la participació de Marc Torrent, director general de l’APCE; Josep Donés, secretari general tècnic de l’APCE; i Víctor Martínez, director de Banca d’Empreses Centre Empreses Negoci Immobiliari de CaixaBank a la Direcció Territorial de Catalunya.

OFERTA D’OBRA NOVA

Durant la sessió també es va fer un repàs a les dades de la província de Tarragona i comarques sobre l’oferta d’habitatge d’obra nova que recull l’Estudi de l’Oferta d’Habitatge de Nova Construcció a Catalunya 2018, realitzat per l’APCE. En l’àmbit del Camp de Tarragona, la superfície mitjana dels habitatges d’obra nova és de 94,7m2 útils, amb un preu de venda de 186.724 euros de mitjana; i el preu de venda per metre quadrat útil és de 2.059€ (2.163 euros al Tarragonès i 1.825 al Baix Penedès). El preu mitjà del metre quadrat en habitatges plurifamiliars a Catalunya se situa actualment en els 2.893€.

Segons els experts a l’eix Tarragona-Reus hi ha una creixent demanda d’aquest habitatge de nova construcció i fins i tot per a segones residències, motiu pel qual s’insta els promotors immobiliaris a tornar a apostar per la construcció en les zones més poblades del Camp de Tarragona. Tot al contrari passa a les zones on s’ha acumulat estoc durant els anys de crisi econòmica, com és el cas de les Terres de l’Ebre, on el preu d’un habiatge publifamiliar (pis) nou no supera els 70.000 euros de mitjana en l’actualitat.