El Port presenta el seu atles en el primer gran acte del seu 150è aniversari

Una obra de referència en la història de Tarragona titulada ’Atles Històric i Il·lustrat del Port de Tarragona. Del passat al present’

Per . Actualitzat el

El president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, ha presentat avui al Tinglado 1, davant de 300 persones, l’Atles Històric i Il·lustrat del Port de Tarragona. Del passat al present, el llibre institucional del Port de Tarragona amb un acte que ha tingut un gran relleu. Aquest ha estat el primer dels cinc grans actes que marcaran el curs 2019-2020 que commemora els 150 anys del Port de Tarragona, una celebració que es va presentar la setmana passada, el 7 de novembre, al moll de Reus amb el lema és “Una Gran Història Junts”, ja que –explica Cruset- “La història del Port de Tarragona és la història de la ciutat de Tarragona i del Camp de Tarragona, i viceversa, perquè al llarg dels segles sempre han estat entrelligades per raons estratègiques, econòmiques i comercials”.

La presentació ha comptat també amb la participació de Montse Adán, directora del Servei d’Atenció al Client i Port-Ciutat, Coia Escoda, responsable de l’Arxiu del Port i l’autor de l’obra, Joan Carles Blanch. A més, l’acte ha comptat amb una escenificació sorpresa amb alguns dels personatges que expliquen la història del Port, com per exemple el capità Apodaca i Maria Antònia de Castellarnau, dos personatges protagonistes dels cicles de visites teatralitzades que han organitzat l’Arxiu i el Museu del Port al llarg dels darrers anys, i que han suposat el contrapunt humorístic i crític de l’acte de presentació del llibre. Apodaca i Castellarnau han interromput els parlaments de la taula presidencial amb comentaris i acudits sobre passatges i suposades omissions en la narració de la història del Port.

L’Atles Històric i Il·lustrat del Port de Tarragona. Del passat al present, el llibre institucional del Port de Tarragona, és obra de l’il·lustrador i historiador Joan Carles Blanch i Torrebadell (la Riera de Gaià, 1973). L’obra permet copsar la influència del Port en l’esdevenir de la ciutat, i ho fa transportant-nos des del petit port de Tarrakon a l’època ibera fins a les obres urbanístiques recents com ara la passarel·la del Port de 2018, passant per l’arribada de la petroquímica a Tarragona, les grans infraestructures de final del segle XX, la creació d’organismes gestors com ara la Junta d’Obres del Port el 1869, ara fa 150 anys, el naixement del barri del Serrallo, l’obertura del Moll de Costa a la ciutadania que va unir definitivament el Port amb la ciutat.

L’obra combina text i dibuix de manera divulgativa i clara, i té un extraordinari interès històric i documental així com una gran bellesa plàstica i la gran qualitat de l’edició. Segons Cruset, “es converteix així en el suport principal per donar a conèixer els més de 2.000 anys d’història del Port, i dels 150 anys del naixement del port comercial modern, origen de l’actual”.

L’obra de Joan Cales Blanch explica el Port seguint amb una línia del temps que va dels ibers als àrabs, de la construcció del temple d’August a la catedral, de l’artesania a la indústria, de Tàrraco a Tarragona i, en el qual, es troben personatges, edificis, art, vaixells, batlles, guerres, revoltes, curiositats, societat, patrimoni, documents… per narrar més de 20 segles d’història. Tots són esdeveniments lligats a la ciutat que es reflecteixen en aquest atles que recull amb detall l’evolució portuària de manera gràfica i molt entenedora: les rutes comercials, la navegació, les mercaderies, els instruments de navegació, els vaixells, els personatges històrics, el comerç transoceànic i el de cabotatge, les primeres grues elèctriques, etc.

En la cloenda de la presentació de l’Atles, el president del Port de Tarragona ha agraït l’esforç i dedicació de totes les persones que treballen tant al Port com a la comunitat portuària, i que han fet possible el Port que coneixem avui, una institució capdavantera de la ciutat i el territori i com un dels grans ports de la Mediterrània.

La presentació de ‘obra de Joan Carles Blanc és el primer dels actes anunciats pel president del port, Josep Maria Cruset, el passat 7 de novembre, per commemorar els 150 anys del Port. L’efemèride que se celebra és de l’any 1869, data en què es constituïa la Junta d’Obres del Port de Tarragona, antecessora de l’actual Autoritat Portuària de Tarragona (APT). El 18 d’octubre de 1869 es va constituir la Junta d’Obres del Port de Tarragona, la primera entitat responsable de l’administració i gestió de la instal·lació catalana, que va impulsar el finançament i construcció de les obres del port modern. Tarragona va ser la segona entitat de l’Estat espanyol que es va constituir, després de Barcelona que es va reunir el febrer de 1869. Després de Tarragona, es van crear les de Sevilla, el 1870, la de Santander i Palma, el 1872, la de Màlaga, el 1874 o la de A Coruña, el 1877.