El Camp de Tarragona, la regió catalana amb més creixement econòmic entre 2013 i 2018

Tarragonès i Baix Penedès lideren la sortida de la crisi a Catalunya en els darrers cinc anys, segons l’Anuari Comarcal BBVA 2019

Per . Actualitzat el

La gran crisi econòmica de la darrera dècada ha quedat enrere. Així de contundent es mostra Josep Oliver, catedràtic emèrit d’Economia Aplicada de la UAB i director, des de fa 25 anys, de l’Anuari Econòmic Comarcal BBVA, l’únic treball que analitza amb detall l’evolució de l’activitat econòmica de totes les comarques de Catalunya. Segons Oliver, l’any 2018 es va confirmar com el de la sortida definitiva de la recessió a tot Catalunya i a les comarques de Tarragona, que han recuperat nivells de productivitat i generació de riquesa fins i tot superiors als que es registraven l’any 2007, tot just abans de l’esclat de la gran crisi. El catedràtic, una de les veus més influents de Catalunya en l’àmbit econòmic, fins i tot va més enllà i conclou en el seu estudi que les dues comarques del nord de la província de Tarragona, el Baix Penedès i el Tarragonès, han tingut un lideratge cabdal en la recuperació de l’economia catalana entre els anys 2013 i 2018, període que els experts identifiquen com el de la sortida de la crisi.

El catedràtic reconeix que és normal que «moltes famílies considerin que encara estem en crisi, ja que en termes de recuperació de salaris i en el nombre d’afiliacions a la seguretat social, les comarques de Tarragona encara van una mica per darrere de la resta de Catalunya. Però les dades macroeconòmiques per sectors d’activitat (serveis, indústria, construcció, agroalimentaris, etc.) demostren que les comarques de Tarragona estan generant riquesa fins i tot per sobre de l’any 2007, moment en què va esclatar la crisi mundial». De l’estudi presentat per Josep Oliver la setmana passada a Tarragona destaca l’anàlisi del creixement econòmic experimentat per les comarques del Camp de Tarragona en els darrers cinc anys i l’evolució del VAB (Valor Afegir Brut) del conjunt del territori entre 2007 i el 2018.

Pel que fa a l’evolució de l’economia tarragonina, després d’un període de davallada continuada (entre 2008 i  2014), el territori va començar a experimentar creixements anuals del VAB que l’any 2018 van situar l’economia en índexs superiors als de 2007. Si bé la generació de riquesa s’ha recuperat a casa nostra, Oliver destaca que la crisi dels darrers anys ha provocat un canvi en el model productiu de la demarcació, que cada vegada està més dedicada al sector serveis en detriment del sector de la construcció, principal generador de riquesa a la demarcació fins al 2007, i també del teixit industrial, que s’ha estancat a tot Catalunya especialment entre 2017 i 2018.

«L’economia catalana i de les comarques de Tarragona se sustenta en un 75% per la riquesa generada pel sector serveis privats. Aquesta és una realitat actual que hauríem d’anar modulant, ja que a mitjà termini és important que el sector industrial torni a tenir un paper de lideratge». En el cas de les comarques de Tarragona la pèrdua del pes de la indústria ha estat especialment forta en el darrer any (-2,5%), sobretot per la davallada en els àmbits de l’energia, l’aigua i la química. La indústria tarragonina dona feina ara a 47.000 persones, encara un 8,4% més que l’any 2007.

Menys comerç tradicional, més transport

Els anys de crisi i les noves tecnologies (venda per Internet) també han tingut incidència en altres sectors econòmics amb tradició a Tarragona. El comerç convencional ha experimentat un estancament amb creixements de poc més del 0,6% en els anys de recuperació. En canvi, s’ha incrementat molt l’activitat en el transport per carretera (+4,1%), segons Oliver, «per l’increment de les vendes per Internet». Un altre dels sectors històrics que pateix és el turisme. Les pernoctacions l’any passat van caure un 4,9% a la Costa Daurada i un 9,2% a les Terres de l’Ebre. Malgrat això, es van superar els 9,8 milions de pernoctacions, en la línia dels darrers anys, a excepció del 2017, any en què es van superar els 10 milions de pernoctacions.

Pel que fa al dinamisme de les comarques del Baix Penedès i el Tarragonès, aquest queda demostrat en l’històric dels darrers cinc anys recollit per l’Anuari del BBVA. El lideratge de les dues comarques (amb increments acumulats del 16,2% i 18,4%) ha fet que el Camp de Tarragona sigui l’àmbit geogràfic de Catalunya que més ha crescut entre 2013 i 2018. Actualment, tots els sectors econòmics de la zona, a excepció del de la construcció, estan millor que l’any 2008.

«Tranquils, ara no es donen les condicions per tornar a entrar en una nova crisi»

Fa setmanes que en molts mitjans de comunicació es parla de la imminent arribada d’una nova crisi econòmica. Josep Oliver, però, fa una crida a la tranquil·litat argumentant que en cap cas es tornarà a viure una situació com la de 2007 perquè, segons la seva opinió, no es produeixen les condicions necessàries perquè es repeteixi. En tot cas, segons Oliver, es pot parlar d’un període de creixement més moderat, però mai de recessió o crisi.

El catedràtic destaca que en aquests anys de crisi el nivell d’endeutament d’empreses i famílies a Catalunya ha baixat moltíssim, fet que ha ajudat a reduir la dependència del sistema financer. Un altre element és que «l’actual banc europeu és molt diferent del de 2007. Ara, si cal, actua com el “primo de Zumosol” i té capacitat i voluntat de comprar deute si és necessari», assegura el catedràtic, «i això és una garantia per a l’economia del conjunt de la Unió Europea».

Oliver argumenta que, després d’un període de cinc anys de creixements importants en tots els sectors econòmics, és cert que ara s’entra en un període d’un parell d’anys en què aquest creixement es desaccelerarà. Aquest 2019 el creixement de l’economia a Catalunya es tancarà en l’1,5%, quan fins fa poc creixíem de l’ordre del 5%, i és molt probable que el 2020 el creixement sigui fins i tot inferior a l’1%. Però en cap cas es pot parlar d’una nova crisi o d’un nou període de recessió, perquè es continuarà generant creixement. Les previsions, si no hi ha una caiguda de les economies dels Estats Units o de la Xina, és que a partir del 2022 tornem a registrar creixements per sobre del 2% actual. És cert que sempre hi ha amenaces que no depenen de l’economia local, però la realitat és que ara Catalunya i el conjunt de l’Estat espanyol estan més forts i preparats que l’any 2007. Podríem dir que hem après del passat».

Pel que fa als efectes del Brexit i del procés català, Josep Oliver no preveu afectacions rellevants en l’economia de les comarques tarragonines a curt termini. «Són processos llargs i l’economia tindrà temps d’adaptar-s’hi si és necessari.