Monòlegs científics i tallers a la Setmana de la Ciència

Més de 1.500 alumnes passen aquests dies pel CRAI de Sescelades per a participar dels tallers

Per . Actualitzat el

Tot i que ja fa dies que es fan activitats, la inauguració oficial de la Setmana de la Ciència 2019 a la Universitat Rovira i Virgili s’ha fet aquest dimarts, dia en què han coincidit dos dels actes centrals de l’esdeveniment: el concurs de monòlegs científics que es fa al teatre Batrina de Reus i els tallers URV-AEQT que durant dues setmanes porten 1.500 alumnes dels darrers cursos de primària i secundària al CRAI del campus Sescelades per dur a terme tallers científics.

Vols saber què investigo? és un concurs de monòlegs en el qual sis doctorandes i doctorands de diferents disciplines han explicat al públic quina investigació estan duent a terme, de manera amena. Més de 400 persones, principalment estudiants de primer de batxillerat de nou instituts del Camp de Tarragona han omplert aquest dimarts el Teatre Bartrina en un acte que s’organitza coincidint amb la Setmana de la Ciència.

Enric Petrus, guanyador de la sisena edició del concurs, durant el seu monòleg.

En aquesta sisena edició del concurs, el jurat –format pel director de l’Escola de Doctorat, Josep Ribalta; la professora del departament d’Estudis de Comunicació Carlota Moragas i el monologuista científic i integrant de la companyia Big Van, Alberto Vivó- han atorgat el primer premi sigui a Enric Petrus que fa el doctorat Ciència i Tecnologia a l’ICIQ. El seu monòleg l’ha titulat “Urani, t’excites” i ha parlat de les reaccions fotoquímiques d’aquest element.

Joel Ametlla, segon classificat i premi del públic, en un moment de la seva actuació.

El segon classificat ha estat el doctorand Joel Ametlla,  que s’ha emportat, també, el premi del públic.  Està fent el doctorat en Ciutat, territori i planificació sostenible i en el seu monòleg “Tants anys d’estudiar per acabar a pic i a pala” ha parlat de la fortificació de les fronteres catalanes durant la Guerra Civil espanyola, com la poc coneguda Línia del Cinca. Ha destacat la importància de registrar, amb metodologia científica, el patrimoni arquitectònic i/o arqueològic.

En aquesta setena edició del concurs hi han pres part quatre doctorands més:  Ignacio Sánchez que ha parlat de “Comunicando la marca de Ciudad” i de com les ciutats es donen a conèixer creant un estil propi que les fa reconegudes arreu; Carme Grau, que amb el monòleg “Els jocs de la fam” ha parlat de la gana i de com una alimentació variada pot ajudar-nos a saciar aquesta sensació;  Serena Galié que estudia  com la dieta condiciona els tipus de bacteris que hi ha a l’intestí i com poden ser de beneficiosos per a la nostra salut en el seu monòleg  “Somos lo que comen nuestras bacterias, i finalment, Miguel Ángel Orden que a  “La empatía en la tecnologia” ha explicat que, en el camp de la tecnologia, la Intel·ligència Artificial s’aproxima a la simulació del comportament empàtic en agents virtuals, un factor crucial per percebre experiències quasi humanes, sobretot en el sector turístic.

La sessió ha comptat també amb els monòlegs de la companyia Big Van. Aquesta activitat, organitzada per la Unitat de Comunicació de la Ciència de la URV – ComCiència està cofinançada per la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (Fecyt) – Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades i per la Diputació de Tarragona.

Tallers científics URV-AEQT

D’altra banda, uns 1.500 alumnes de 31 centres de Primària, ESO i Batxillerat del Camp de Tarragona han passat pels tallers experimentals que s’han dut a terme al CRAI de Sescelades, amb el patrocini de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT). La trentena de tallers que s’han organitzat tenien per objectiu aproximar als joves diversos continguts relacionats amb la química i la tecnologia d’una manera planera i atractiva, així com fer-los coneixedors de les aportacions de la química a la qualitat de vida de les persones i al medi. Entre d’altres coses, els participants han après a crear un motor, a calibrar l’eficiència d’una bombeta de llum, a com es pot extreure l’ADN o la lactosa, o a determinar quin aliment té més vitamina C.

Una imatge amb representants de la URV, de l’AEQT i del departament d’Educació durant la inauguració dels tallers científics al CRAI de Sescelades.

En aquest context, el vicepresident de l’AEQT, Rodrigo Cannaval, ha destacat la celebració d’aquests tallers experimentals que ajuden a despertar vocacions: “Esperem que la llavor que plantem avui creixi forta i que molts joves triïn carreres científiques que ens permetin continuar avançant i innovant com a societat”. Cannaval també ha remarcat el compromís de l’AEQT amb el territori i ha celebrat poder comptar amb una universitat de referència i pròxima com és la URV.

Per la seva banda, la rectora de la URV, María José Figueras ha repassat el conjunt d’actes que, sota el paraigües de la Universitat, se celebren amb motiu de la Setmana de la Ciència, ha agraït la participació entusiasta de l’AEQT i del departament d’Educació a la Setmana de la Ciència, i ha destacat que “com més aviat es comenci a apropar el món de la ciència entre els més joves, més possibilitats tindrem de captar vocacions científiques, especialment entre les noies”.

La trentena de tallers que s’han organitzat tenien per objectiu aproximar als joves diversos continguts relacionats amb la química i la tecnologia.

A l’acte també hi ha participat el vicerector de Recerca i Planificació Científica, Francesc Díaz; l’inspector en cap adjunt dels serveis territorials d’Educació de la Generalitat, Rafael Muñoz; la degana de la Facultat de Química, Yolanda Cesteros; Xavier Vilanova, director de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria; i el degà de la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia.