L’Hospital de Santa Tecla aposta per la simplificació dels processos operatoris

Es pretén reduir l’estrès quirúrgic, accelerar la recuperació i implicar el pacient en tot el procés

Per . Actualitzat el

L’Hospital de Santa Tecla és un dels centres d’excel·lència en recuperació intensificada de tot l’Estat espanyol. Ho és després que el seu Grup de Cirurgia Colorectal hagi superat amb èxit l’auditoria realitzada pel Grupo Español de Rehabilitación Multimodal referent a la Vía Clínica de Recuperació Intensificada en Cirurgia Abdominal (RICA).

El concepte de recuperació intensificada, o rehabilitació multimodal, fa referència a tot un seguit de processos perioperatoris –és a dir abans, durant i després de la intervenció– que tenen com a objectiu reduir l’estrès quirúrgic i accelerar la recuperació dels pacients, al mateix temps que es modifiquen algunes pràctiques insegures aplicades tradicionalment. «Des del punt de vista dels professionals mèdics, es tracta fonamentalment de qüestionar-se molts dels procediments que s’han aplicat fins ara i que en realitat no tenien cap sentit. Ens hem reformulat molts d’aquests protocols, els hem simplificat o canviat basant-nos en l’evidència per aplicar els que s’ha demostrat que són més eficients i segurs», explica la doctora Cristina Ruiz, membre de la unitat de cirurgia de l’hospital de Santa Tecla. «Un dels objectius és  implicar el pacient en tot el procés, explicar-li què, com i per què fem les coses, de manera que se sent molt més tranquil i segur, fet que repercuteix en la seva recuperació», explica la doctora Ruiz, que afegeix que «estem davant de la revolució de la cirurgia».

El treball del centre tarragoní en aquest àmbit ja va començar l’any 2012 de la mà del grup de nutrició; es tracta, però, d’un projecte transversal que implica  nombroses especialitats: anestesiòlegs, cirurgians, infermeres, hematòlegs, rehabilitadors, etc. «La resposta dels professionals implicats en aquest projecte ha estat excel·lent. Tots veiem necessari aquest canvi ja que permet millorar la qualitat de vida del pacient, que al cap i a la fi és l’objectiu final del nostre treball», assegura la Dra. Ruiz.