Els hospitals de Santa Tecla i del Vendrell disposen de dos nous mamògrafs d’útima generació

Els equipaments permeten incorporar la tècnica de la tomosíntesi al Servei de Diagnòstic per la Imatge dels dos centres assistencials

Per . Actualitzat el

Millora important al servei de Diagnòstic per la Imatge de la Xarxa de Santa Tecla, que acaba d’incorporar dos nous mamògrafs d’última generació (un a l’Hospital de Santa Tecla de Tarragona i un altre a l’Hospital del Vendrell). A més de fer les radiografies dels sins, aquests equipaments incorporen la tècnica de l’estereotàxia –un sistema tradicional per a realitzar biòpsies dirigides– i també tomosíntesi –una tècnica molt més recent on les més de 160 imatges captades per l’aparell són després analitzades en una estació de treball, per a posteriorment realitzar la reconstrucció de les lesions. Els dos mamògrafs tenen un cost d’uns 450.000 euros que ha estat finançat per la partida de donacions impulsada per la Fundació Amancio Ortega al sistema sanitari català i al conjunt de l’Estat espanyol.

La incorporació d’aquests dos nous mamògrafs d’última generació coincideix amb el procés de renovació de tots els equipaments del servei de radiologia a tots els centres de la Xarxa de Santa Tecla. Aquest procés es va iniciar l’any 2015 i finalitzarà l’any vinent.

Aquests dos nous mamògrafs, que s’han posat en marxa fa pocs dies a tots dos centres hospitalaris després d’un període de formació per als professionals del servei, permeten gaudir d’una millor definició de la imatge, fet que juntament amb la tecnologia de la tomosíntesi, milloren la tècnica intervencionista en cas que sigui necessari una operació. La tomosíntesi és una prova diagnòstica nova a la Xarxa de Santa Tecla i es realitzarà tant a l’hospital de Tarragona com al del Vendrell en aquelles pacients amb una possible patologia prèvia. Si una dona té una lesió a la mama, amb aquest mamògraf es localitza i es realitza la biòpsia dirigida. Fins ara, el cirurgià havia de realitzar una incisió en la zona perquè no sabia on estava la lesió, per la qual cosa havia de treure un tros de mama, una circumstància que ara s’evitarà.

Segons el doctor Albert Anguera, cap del servei de Diagnòstic per la Imatge de la Xarxa de Santa Tecla, el resultat en els primers dies de funcionament dels nous aparells és satisfactori. En el cas de l’Hospital del Vendrell, en els tres primers matins de servei es van realitzar un total de 70 exploracions. Aquestes primeres proves han estat controls a pacients ja tractades, algun cribratge derivat per un metge de capçalera o a dones que han notat algun tipus d’embalum o que els feia mal el pit, etc.