Comença la campanya de la grip

La Xarxa de Santa Tecla distribuirà 19.500 vacunes contra la grip al Baix Penedès i al nord del Tarragonès

Per . Actualitzat el

El Departament de Salut ha presentat els dispositius assistencials per fer front a l’augment de l’atenció sanitària durant l’hivern i alhora ha fet una crida a la prevenció per tal que la població es protegeixi de les malalties relacionades amb les baixes temperatures, coincidint avui amb l’inici de la campanya de vacunació contra la grip. Durant la presentació, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha destacat que “a l’hivern, el gran impacte assistencial no és només la grip, sinó que va molt més enllà amb malalties com la bronquiolitis o altres de víriques i infeccioses” i ha subratllat que “des del Departament ens mobilitzem per fer front a aquest impacte, tant des del punt de vista assistencial com de salut pública”.

Campanya de vacunació contra la grip

Aquest any, l’Agència de Salut Pública de Catalunya vol millorar la cobertura de vacunació en persones més grans de 60 anys, apropant-se al 60%, i en persones amb problemes de salut crònics i condicions de risc. Alhora vol aconseguir un salt qualitatiu en la cobertura de la vacunació dels professionals sanitaris i en dones embarassades.

Entre les dades de la darrera campanya, destaca la millora de la cobertura de vacunació de les dones embarassades, que ha passat del 22,7 % a un 29,2 %, i la dels professionals sanitaris, que ha passat el darrer any del 23,2 % al 28,05 %.

Com cada any, la campanya de vacunació contra la grip també s’adreça als cuidadors, a les persones internades en residències de gent gran o centres sociosanitaris; a professionals com policies, bombers, personal de protecció civil o bé que treballen en emergències sanitàries o en institucions penitenciàries, entre d’altres.

1.220.000 dosis de vacunes

El Departament ha adquirit 1.220.000 dosis de vacunes que estaran disponibles a tots els Centre d’Atenció Primària (CAP) i centres vacunals amb l’objectiu de prevenir la grip i evitar les complicacions i la mortalitat associada a aquesta malaltia. El període òptim de vacunació és des del 28 d’octubre fins el 15 de desembre, uns quinze dies abans que la grip arribi al llindar epidèmic, que aquest any se situa als 98,1 casos per 100.000 habitants. Tot i això, les dosis estaran disponibles durant tota la temporada de grip.

L’any passat, l’activitat gripal a Catalunya va ser moderada i va provocar 1.145 casos greus confirmats pel virus de la grip. El 64,5% no estaven vacunats; un 75,5% presentaven algun factor de risc. La malaltia va provocar 145 defuncions, 95% amb factors de risc, un 64,3% en persones no vacunades.

Els virus de la grip canvien d’any en any, per la qual cosa s’han d’actualitzar anualment les vacunes contra la grip per incloure els virus que probablement circulin durant la temporada.

La Xarxa de Santa Tecla distribuirà 19.500 vacunes contra la grip al Baix Penedès i al nord del Tarragonès

Durant l’hivern l’exposició a les baixes temperatures i la circulació de diversos virus que causen infeccions respiratòries, com ara el refredat, la grip i la bronquiolitis, poden posar en risc la nostra salut. Aquestes malalties s’encomanen fàcilment, però es poden prevenir amb algunes mesures senzilles, com ara la vacunació, en el cas de les persones que tenen alguna condició de risc, i l’adopció d’unes bones pràctiques d’higiene. Precisament aquest 28 d’octubre el Servei Català de la Salut ha iniciat la campanya de vacunació contra la grip a través dels centres sanitaris de tot el territori.

La grip continua sent un problema important de salut pública, com a conseqüència de les altes taxes de morbiditat que es produeixen durant les onades epidèmiques anuals i la presència de complicacions en grups específics de població. S’estima que pot afectar entre el 5% i el 20% de la població general i fins al 50% de la població internada en institucions sanitàries i socials. En el cas dels àmbits geogràfics del Baix Penedès i el Tarragonès nord, la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla distribuirà un total de 19.500 vacunes entre la població a través de les sis Àrees Bàstiques de Salut (ABS) del Vendrell, l’Arboç, Calafell, Torredembarra, Tarragona Llevant i Vila-seca.

Campanya de comunicació: ‘Un hivern sense BRRR’

Ara bé, amb l’hivern no només arriba la grip sinó també altres patologies respiratòries, com la bronquiolitis, a més d’altres malalties víriques i infeccioses, que, en general, són molt freqüents i poden complicar-se en persones amb condicions de risc. Davant d’aquesta situació, el Departament de Salut posa en marxa una campanya on fa una crida a la població a protegir-se de totes les malalties d’hivern.

Seguint en la línia de la campanya de l’estiu (“Un estiu sense UFFF”), la campanya té per lema, “Un hivern sense BRRR” i es centra en recalcar la importància de reduir el contagi de malalties seguint mesures higièniques com el rentat de mans o l’ús de mocadors rebutjables. També incideix en la importància de la vacunació de la grip, especialment en persones amb condicions de risc.

S’ha elaborat una col·lecció de 3 pòsters adreçats a la ciutadania (un de genèric, un de consells per evitar contagis i un de vacunació amb les persones que tenen condició de risc), i un altre pòster sobre la vacunació de professionals, per als espais de treball dels professionals sanitaris (sales de reunions, etc.). Igualment, hi hauran estovalles de la campanya per als menjadors dels centres sanitaris. També es difondran falques de ràdio i materials per a la premsa escrita i digital.

Un sistema sanitari que s’adequa a la demanda

Durant la roda de premsa, el Servei Català de la Salut (CatSalut) ha presentat també el pla operatiu d’hivern que s’adapta a les necessitats sanitàries de la ciutadania en cada moment, a partir del coneixement de la demanda i de les aportacions del territori. Per respondre a aquest augment d’activitat estacional, els centres sanitaris ja han començat a activar els seus plans de contingència, per donar resposta a la pressió assistencial de cada moment, tal com ja es va fer l’any passat. D’aquesta manera es busca que l’atenció continuada i urgent s’ajusti millor a les necessitats assistencials específiques de les persones de cada territori, per aconseguir que la ciutadania sigui atesa en el dispositiu més adequat i garantint la millor qualitat possible. Des de fa tres anys, les millores previstes per a l’hivern s’emmarquen en el desplegament del Pla Nacional d’Urgències de Catalunya (PLANUC) aprovat pel Departament de Salut el maig del 2017.

Els plans s’elaboren de manera consensuada a cada territori sota el lideratge i pro activitat del CatSalut i es concreten en les mesures per donar resposta a l’increment d’ingressos hospitalaris: millora de fluxos de pacients entre dispositius, flexibilització de les agendes amb major temps per atendre consultes urgents reforç dels centres d’urgències de l’atenció primària, entre d’altres. Els plans els aprova el Comitè Operatiu d’Urgències de cada territori, format per professionals sanitaris que intervenen en el procés d’atenció a les urgències del territori (hospitals, CAP, CUAP, centres sociosanitaris i SEM) i se’n fa un seguiment continuat a través dels d’indicadors de criticitat.

El Servei Català de la Salut (CatSalut) ha augmentat fins els 21,4 M€ la dotació per millorar l’atenció a les urgències durant el període d’hivern 2019-2020.Són 1,7 M€ més que la temporada passada. En concret, es dedicaran un total de 3,3 M€ a reforçar els equips d’atenció primària, 3,3 M€ per a l’atenció sociosanitària i 14,8 M€ per a l’atenció hospitalària.

Altres actuacions per a l’hivern 2019-20

Pel que fa al Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), ha reforçat el seu dispositiu amb fins a 13 unitats de Suport Vital Bàsic, que donaran cobertura a Barcelona ciutat i a la seva àrea metropolitana, la majoria en jornades de 12 hores, entre l’1 de desembre de 2019 i el 31 de març de 2020. Aquestes unitats s’afegeixen a les 8 que han quedat fixes a la ciutat de Barcelona. A més, des de l’1 de desembre de 2019 fins al 31 de gener de 2020, s’incorpora una unitat de Suport Vital Avançat Pediàtrica com a reforç a les dues unitats específiques que estan operatives al llarg de l’any per l’increment dels casos de bronquiolitis durant aquest període.

També continua en funcionament la línia pediàtrica del 061 CatSalut Respon, un servei que respon a un acord entre el 061 i l’Hospital Sant Joan de Déu, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, que ofereixen una resposta especialitzada a través dels seus pediatres seguint un model de guàrdia de presència física al 061 CatSalut Respon. Els mesos en què es registra un major nombre de consultes són els de tardor-hivern, coincidint amb l’augment de casos de bronquiolitis; els dies amb major augment significatiu de trucades són els dissabtes, diumenges i dilluns.

Alhora, durant aquest últim any s’han fet diferents inversions als serveis d’urgències hospitalaris i d’atenció primària que han permès que aquest hivern es disposi de nous serveis, com ara l’ampliació de serveis al CAP Santa Coloma de Gramenet, l’ampliació horària del CUAP Manresa, el vol nocturn del SEM per traslladar a pacients greus, la segona fase de les obres d’ampliació de les urgències de l’Hospital Josep Trueta de Girona, la nova Unitat de Cures Intensives de l’Hospital Santa Caterina de Salt, la gestió d’urgències per part del 061 CatSalut Respon a Lleida o el pla de millora d’atenció primària.

També estan previstes altres accions ens els propers mesos com ara reforços en els serveis de radiologia als territoris, obertura de nous CUAP, ampliació de l’atenció domiciliària o creació de noves unitats de fragilitat coordinades territorialment.

Dades d’activitat

L’any passat, campanya 2018-2019, l’epidèmia de bronquiolitis va tenir més incidència (49%), però la mateixa gravetat que altres anys, i la grip va tenir menys gravetat i la vacuna va tenir una efectivitat del 45%. Va haver-hi un increment de visites als hospitals (2,6%) i es va reduir el temps d’estada a urgències (2,5%). Es van incrementar l’alternatives a l’hospitalització -l’ingrés a domicili va augmentar un 5,3% i a centre sociosanitari 4,9%- i també la resolució de les peticions que van arribar al 061 CatSalut Respon.

Cal destacar que, durant el període de gener a 18 d’octubre del 2019, els equips d’atenció primària (EAP) han atès 35.400.811 visites presencials, de les quals el 3,9% han estat al domicili del pacient (domicili particular o residència). Per altra banda, del total de visites presencials, un 41,1% han estat visites sense cita prèvia o espontànies.