L’Hospital del Vendrell assoleix l’acreditació com a centre docent per a metges especialistes

El centre sanitari del Baix Penedès començarà formant MIR de Medicina Familiar i Comunitària

Per . Actualitzat el

L’Hospital del Vendrell, que aquest mes de novembre celebrarà els 14 anys de la seva posada en marxa, entra dins del selecte grup de centres sanitaris de la demarcació acreditats per formar metges especialistes (MIR). En una primera fase, l’hospital de la Xarxa de Santa Tecla formarà facultatius en l’especialitat de Medicina Familiar i Comunitària, tot i que l’acreditació atorgada pel Ministeri de Salut obre la porta a formar en més especialitats en el futur. L’Hospital del Vendrell amplia així la capacitat de la Xarxa de Santa Tecla per formar MIR a les comarques del Tarragonès i el Baix Penedès. El centre sanitari del Baix Penedès s’afegeix a l’Hospital de Santa Tecla de Tarragona (acreditat des de fa anys en Medicina Familiar i Comunitària i en Medicina Interna) i  les ABS de Vila-seca i l’Arboç (ambdues acreditades per a la formació en Medicina Familiar i Comunitària).

L’acreditació com a centre docent és un reconeixement a l’hospital en l’especialitat que havia sol·licitat, però, a més, una vegada aconseguida aquesta certificació, obre la possibilitat que sigui centre docent per a altres especialitats que pugui sol·licitar. L’Hospital de Santa Tecla a Tarragona ja tenia la certificació. En el conjunt de la Xarxa hi ha uns quaranta metges que segueixen la formació per a una especialització en Medicina Familiar i Comunitària o en Medicina Interna. A l’Hospital del Vendrell se n’incorporaran sis cada any, tot i que la capacitat concedida per l’acreditació seria de fins a deu a cada exercici.

El director de l’Hospital del Vendrell, Josep Mercadé, destaca que, més enllà del reconeixement per al centre, el nombre de facultatius amb l’especialitat de medicina familiar permetrà dotar els consultoris del Vendrell, Calafell i l’Arboç de professionals de nova fornada.  De fet, l’especialitat de Medicina Familiar és una de les que té més demanda per part dels usuaris, però és la que té més dèficit de facultatius, ja que des de fa anys hi ha altres especialitats amb una preferència més alta entre els nous llicenciats.

L’Hospital del Vendrell feia temps que havia sol·licitat l’acreditació com a centre docent. De fet, va arribar a preparar-se un informe per argumentar la sol·licitud per a l’especialitat de traumatologia, però s’estava pendent d’una primera acreditació que ara s’ha aconseguit i que obre la porta a altres. Un altre dels avantatges de ser hospital docent és que podrà disposar d’una borsa de metges formats al centre, fet que pot ajudar a fidelitzar la professió a una comarca en constant creixement demogràfic.
El director general de la Xarxa de Santa Tecla, Joan Maria Adserà, recorda l’aposta de la Xarxa per «l’assistència, la recerca i la docència» i destaca que l’acreditació de l’Hospital del Vendrell, que s’atorga després d’un exhaustiu estudi per part del Ministeri de Salut, ha estat possible gràcies a «la tasca dels professionals en l’atenció de qualitat des del primer dia que va obrir l’Hospital del Vendrell». Adserà lloa d’aquesta manera l’equip humà del centre assistencial, «que no ha volgut quedar-se com a hospital comarcal,  sinó que l’objectiu és continuar creixent». El director de la Xarxa de Santa Tecla assenyala, a més, que «l’exigència de formar metges que arribaran amb una elevada preparació també ho és per als facultatius que orientaran aquesta docència».

Sobre la possibilitat d’ampliar el ventall d’especialitats de docència, assenyala que el primer pas s’ha aconseguit en tenir la certificació. Començarà amb Medicina Familiar, però podrà incrementar-se a especialitats en les quals l’Hospital del Vendrell ja té una trajectòria. En aquest sentit, el centre té una dilatada experiència en la cirurgia de traumatologia en les intervencions de maluc i genoll. També destaca les atencions que realitza en Medicina Interna, per a les quals pot preparar-se aviat la sol·licitud com a centre docent.

La notícia ha estat ben acollida pel territori. Els responsables polítics dels principals ajuntaments del Baix Penedès, consultats per Notíciestgn, i la URV consideren que l’acreditació de l’Hospital del Vendrell com a centre docentre docent obre noves oportunitats per a la sanitat de la zona.