Els funcionaris són uns dropos?

Per . Actualitzat el

Sé que una gran majoria dels lectors segurament estaran en desacord amb mi. Avui vull parlar sobre els funcionaris. Més ben dit: sobre els funcionaris que denigren la imatge dels bons treballadors públics. L’altre dia, el conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, va deixar anar, en una conversa a Tortosa, que alguns funcionaris «són dropos i viuen de puta mare». He de confessar que en aquesta ocasió comparteixo l’opinió del titular d’Ensenyament del govern català. És cert que no podem generalitzar, però no hem d’evitar parlar d’aquest tema. Els funcionaris semblen una qüestió intocable. Honestament, crec que tot seria ben diferent si comencéssim a controlar una mica més l’activitat d’alguns treballadors de l’Administració pública. No pot ser que gaudeixin d’una impunitat que realment no haurien de tenir. Tots coneixem exemples clars sobre la droperia i la vagància d’alguns funcionaris que, diguem-ho clar, estarien al carrer si treballessin a la privada. Entenc que els sindicats han de defensar la classe, però no tot s’hi val. S’hauria de valorar la implicació, la dedicació, la professionalitat i la productivitat. Agradi o no, hi ha molt dropo a l’administració pública i potser s’haurien de posar límits a alguns privilegis només perquè han guanyat una oposició. Ja n’hi ha prou d’alimentar un corporativisme que no porta enlloc més enllà que al cabreig d’un important nombre de ciutadans. Insisteixo en la injustícia de generalitzar, però no podem tenir por a debatre un assumpte que, en definitiva, ens interessa a tots.
És imperatiu que els funcionaris siguin professionals implicats i responsables. I la majoria ho són, però per aquesta raó cal apartar els que han trobat en l’administració pública la «gallina dels ous d’or» i una manera de viure, com va dir el conseller Bargalló, de «puta mare». Avui en dia, no hauria d’haver-hi llocs de treball ad eternum i, sobretot, si els seus titulars són la droperia personificada.