El Consell Social premia l’impacte social de cinc projectes de recerca de la URV

S’han lliurat els premis a iniciatives que tracten sobre el dret a l’habitatge i la defensa de la Terra i els drets humans entre altres

Per . Actualitzat el

Aquest dimecres s’han lliurat els premis del Consell Social URV a l’Impacte Social de la Recerca que enguany han arribat a la tercera edició. En total s’han guardonat cinc propostes, algunes de les quals ja han pogut evidenciar el seu impacte social (modalitat ex post) i d’altres que preveuen quin impacte tindrà la seva recerca (ex ante) en tres àmbits de coneixement: Ciències socials i humanitats, Ciències de la salut i de la vida i Ciències experimentals, enginyeria i arquitectura.

Durant l’acte de lliurament dels reconeixements, presidit per la rectora de la URV, Maria José Figueras i el president del Consell Social Joan Peredrol, els i les investigadores que han encapçalat els projectes n’han explicat els trets principals.

Ciències Socials i humanitats

En l’àmbit de les Ciències Socials i humanitats, el projecte guanyador en la modalitat ex post ha estat “Earth defenders: les defensores de la Terra i els drets humans (Experiències de protecció des de la URV en el marc del Programa d’Acollida Temporal per a Defensors/es de Drets Humans i Ciutats Defensores de Drets Humans a Reus i a Tarragona)”.

Aitana De La Varga, Víctor Merino i Laura Román.

El projecte articula estratègies de protecció i defensa de les persones defensores dels drets humans ambientals, perseguides i criminalitzades per la seva activitat. La proposta involucra la societat civil, institucions governamentals i la mateixa universitat per contribuir al reconeixement jurídic i social. Els investigadors responsables són Susana Borràs, Aitana De La Varga, Víctor Merino i Laura Román, del grup de recerca Territori, Ciutadania i sostenibilitat.

En la modalitat ex ante, el projecte guanyador ha estat “El Llindar: Promoting protection of the right to Housing – Homelessnes prevention in the context of evictions”. Es tracta d’una estratègia de divulgació, formació i conscienciació per promoure el dret a l’habitatge i la prevenció del sensellarisme.

Estela Rivas i Jan Gonzalo.

A partir dels resultats de l’informe encarregat per la Comissió Europea, Promoting protection of the right to housing, s’han fet dues intervencions: un documental i un joc de simulació. L’impacte esperat és la sensibilització social sobre el i la transformació de les polítiques públiques. L’equip que ha presentat la proposta l’integra Sergio Nasarre i Estela Rivas, del grup de recerca Housing Research Group, i Jan Gonzalo, del grup de recerca en comunicació Asterisc.

Ciències de la salut i de la vida

En l’àmbit de Ciències de la salut i de la vida, el projecte guanyador ex post ha estat “Efecto de la dieta mediterránea sobre la prevención primaria cardiovascular: Predimed”. És l’assaig clínic espanyol més gran fet fins ara sobre nutrició, que ha demostrat que la dieta mediterrània suplementada amb oli d’oliva verge i fruita seca és capaç de reduir la incidència de problemes cardiovasculars.

Jordi Salas Salvadó.

Després de cinc anys, s’ha vist que aquesta dieta redueix fins a un 30% el risc d’infart de miocardi, ictus o mort cardiovascular. El catedràtic Jordi Salas Salvadó, del grup de recerca Alimentació, Nutrició, Creixement i Salut Mental, és l’investigador que ha presentat la proposta.

En la modalitat ex ante, ha guanyat el projecte “Prevalença i prevenció d’exposició al tabaquisme durant l’embaràs i infància en el Reus-Tarragona Birth Cohort Study: evidències científiques i repercussió sobre el desenvolupament i la salut”, que han presentat Michelle Murphy, Joan Domènech Fernández i Pere Cavallé, del grup de recerca Alimentació, Nutrició, Creixement i Salut Mental.

Michelle Murphy, Joan Domènech Fernández.

A través d’aquest projecte mesuraran el tabaquisme actiu i passiu en 800 gestants i com afecta a la descendència a través del creixement i els indicis de salut en l’úter i durant la infància. També identificaran mancances en les mesures antitabac a l’àmbit familiar, proposaran estratègies de prevenció i difondran els resultats a les famílies, la societat i la comunitat científica.

 Ciències experimentals

En l’àmbit de les Ciències experimentals, enginyeria i arquitectura, i en la modalitat ex ante, el projecte guanyador ha estat “Jocs en línia personalitzats per millorar les condicions de vida de les persones amb paràlisi cerebral”. És tracta d’un projecte europeu (H2020) anomenat GABLE i que coordina per la URV que desenvolupa una plataforma en línia de videojocs personalitzats per a pacients amb paràlisi cerebral.

Domènec Puig.

Els usuaris poden relacionar-se i millorar les seves capacitats cognitives i motores a través de diverses activitats. La proposta preveu reduir el cost mèdic de la Unió Europea en 75 milions d’euros per any al cap de cinc anys d’haver acabat el projecte. L’investigador responsable de la proposta és Domènec Puig i els grups de recerca Robòtica i Visió Intel·ligents, i Tecnologies Intel·ligents Avançades per a la Gestió del Coneixement.

Els premis estan dotats en 4.000 euros cadascun, que s’han de destinar a activitats o mitjans relacionats amb el projecte.

El jurat del Premi Consell Social URV a l’Impacte Social de la Recerca, que va reunir-se el 27 de juny de 2019, l’integren Joan Pedrerol (president del Consell Social), Francesc Borrull, Jordi Cartanyà, Aitor Gómez, Francesc Díaz, Josep Guarro, Joan Prat, Robert Vendrell i Jordi Gavaldà (secretari del Consell Social).