Reconeixements a la qualitat assistencial i a la innovació en la sanitat tarragonina

Per . Actualitzat el

Tarda de reconeixements a la sala d’actes de la Cambra de Comerç de Tarragona, on aquest dimarts al vespre es va celebrar l’acte de lliurament dels II Premis Battestini a la innovació sanitària de les comarques de Tarragona, impulsats per l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Tarragona i la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla. Un total de 9 projectes finalistes optaven enguany als guardons en la categoria atenció primària/comunitària i en la d’atenció especialitzada/hospitalària.

El premi al millor projecte en atenció primària va ser per a l’equip de l’ABS de Torredembarra i la Unitat de Qualitat i Anàlisi de la Xarxa de Santa Tecla pel seu projecte de salut comunitària ‘Banc de Salut’. La proposta s’ha centrat a detectar els actius de Salut de la població, és a dir, qualsevol recurs que millora la capacitat de mantenir la salut i el benestar reduint desigualtats. El premi en atenció hospitalària va anar ex aequo per a dos dels projectes finalistes. El primer premiat va ser el projecte ‘Efectivitat d’una consulta de cribratge pel diagnòstic de la displàsia anal’. Es tracta d’un treball pioner i multidisciplinari que demostra una gran efectivitat per detectar de forma precoç les lesions d’aquest tipus i que han realitzat de forma conjunta l’Hospital Universitari de Tarragona i la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla. L’altre premi ex aequo va ser per al projecte ‘Canviant el model de salut en dolor crònic mitjançant noves tecnologies’, liderat pels equips professionals de l’Hospital Joan XXIII, la Universitat Jaime I, la Universitat de Saragossa i l’Institut de Salud Carlos III. Aquest projecte fa servir una aplicació mòbil per possibilitar el contacte diari amb pacients crònics. Una fórmula que obre una nova possibilitat de contacte entre el pacient i el canvi de gestió de les consultes externes basant-se en criteris clínics, en l’estat del pacient i no en criteris logístics de disponibilitat de recursos. L’acte, en una Cambra de Comerç plena de gom a gom, va viure el seu moment emotiu en l’acte de lliurament del premi honorífic al doctor Santiago Mallafré, històric metge de família de la ciutat de Tarragona que ara ha vist reconeguda la seva tasca de dècades al servei de diverses generacions de tarragonins i tarragonines. Els assistents a l’entrega dels guardons també van poder gaudir de la conferència “L’Era de l’Homo Hàmster” del Dr. Oriol Quintana, de la càtedra d’ètica i pensament cristià de l’Institut Químic de Sarrià (Universitat Ramon Llull).
Els premis Battestini, impulsats per l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Tarragona juntament amb la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla i dotats amb 3.000 euros cadascun, estan destinats a donar reconeixement als projectes sobre millora dels serveis sanitaris en atenció primària/comunitària i/o sociosanitària i en atenció hospitalària. El guardó està obert a tots els professionals sanitaris de la demarcació de Tarragona, ja siguin del sistema públic o de centres concertats o privats, i es valora sobretot, el caràcter innovador de les candidatures presentades.