Lluitem per una Santa Tecla exemplar

Per . Actualitzat el

Tarragona està immersa en la seva festa major: Santa Tecla. Unes festes que es desitgen cada cop més inclusives i participatives. No es tracta només de gaudir-les, sinó d’aconseguir que els deu dies de festa puguin agradar a tots els que viuen a Tarragona, independentment del seu origen. Els canvis introduïts pel govern del republicà Pau Ricomà m’agraden. Malgrat això, em preocupa que es polititzin unes festes que haurien de ser propietat dels tarragonins. És imperatiu que els tarragonins –de tots els barris– tinguin accés i puguin gaudir de les festes de la patrona de la ciutat. No pot ser una festa exclusiva dels que viuen al centre. El programa és veritablement interessant per la seva varietat. Però més enllà de l’esbarjo crec que hauríem de fer una mica de reflexió. Cal, sens dubte, fer atenció al consum desenfrenat de l’alcohol i controlar els que el consumeixen. Si vigilem aquest aspecte, podem evitar alguns despropòsits i alguns ensurts. A banda del consum responsable, cal interioritzar el missatge de la campanya «Respecta’m». Hem de ser intolerants amb els que aprofitem aquestes festes per violar les normes de convivència o la tranquil·litat aliena. Només tindrem unes festes exemplars si sabem (i som capaços) de gaudir-les en la seva plenitud. Les autoritats policials tenen una missió difícil i alhora poc visible: hauríem de ser capaces de prevenir tota mena d’abusos, els quals, sovint, són justificats pel consum de begudes alcohòliques o altres substàncies il·lícites. La Festa de Santa Tecla hauria de ser la festa de la convivència, de la inclusió, de l’exemplaritat, on tothom –grans i menuts– les gaudeixin sense complexos. Si fem un repàs al programa, concloem que està pensat perquè ningú quedi al marge. No obstant això, hi ha alguns detalls que requereixen més atenció. A banda del consum de l’alcohol, és fonamental que es controli la neteja i alguns excessos que contrarien el sentit de la festa i del gaudi. La cultura i la tradició tarragonines han de ser les protagonistes d’unes festes que pretenen ser cada cop més inclusives, plurals i exemplars en l’àmbit del civisme. Ara toca gaudir-les i cadascú de nosaltres té la responsabilitat d’aportar el seu gra de sorra per evitar els abusos o «fets sobrevinguts» que puguin entorpir les festes patronals de Tarragona. Hauríem de fer els possibles que sigui la ciutadania que posi els frens necessaris a les «aberracions» i evitar que els polítics «controlin» una festa que ha de ser popular i del poble. Segur que serem capaços…. Bona Santa Tecla a tothom!!!