‘Estació klezmer’ ens porta ritmes i vides jueves de la mà d’artistes tarragonins

Per . Actualitzat el

Algú que no conegui la realitat del gènere klezmer es podria preguntar què fan un grup de tarragonins i tarragonines muntant un espectacle de música tradicional jueva per Santa Tecla. Cal tenir present que, més enllà de les arrels que puguin tenir alguns dels artistes involucrats en el projecte, la música klezmer, tot i que té un origen hebreu, ha arrelat amb tanta força en els països amb població jueva que la toquen músics de totes les cultures. És el cas d’‘Estació klezmer’, un espectacle multidisciplinari que ret homenatge a les víctimes de l’holocaust maridant els textos de l’escriptor Francesc Valls-Calçada i la música rescatada pel Pep Alcanyiz i la Katarzyna Krupka.

Als tres artistes els acompanyen un reguitzell de músics i actors que interpretaran 18 peces musicals intercalades amb textos dramàtics que recreen la vida de Moshe, el personatge principal de l’obra. Inspirat en una entrevista que va fer Valls-Calçada al supervivent de quatre camps d’extermini, Moshe Haelion, el protagonista explica en el transcurs de l’espectacle la seva història a la recerca de la seva estimada Rebeca. Cançons i textos conflueixen en aquest mosaic que transmet el patiment d’un horror viscut fa menys d’un segle i la resposta artística que se’n deriva a través de la música klezmer.

L’espectacle es durà a terme el pròxim 21 de setembre a l’Antiga Audiència. L’entrada és gratuïta i en finalitzar la representació es farà una degustació de vi caixer, emprat tradicionalment per celebrar les festivitats jueves. En aquest cas, es tracta d’un caldo elaborat pel Celler de Capçanes sota el nom de Peroj Petita.

L’estrena servirà també per veure com respon el públic amb la idea de fer representacions arreu del territori especialment en els municipis que han tingut enclavaments jueus.