Són massa llargues, les vacances d’estiu?

Per . Actualitzat el

«Les vacances d’estiu són massa llargues» era una frase que a finals del mes d’agost i principis de setembre escoltava molt sovint a casa quan era petit. Tres dècades després repetim aquesta mateixa frase quan ens trobem els pares i mares que tenim fills en edat escolar. I és que el període de vacances escolars continua sent el mateix –més de 80 dies seguits– tot i els enormes canvis socials experimentats al nostre país. Per exemple, als anys vuitanta eren una minoria les mares treballadores i ara la minoria són les famílies on només un membre de la parella treballa –i quan això no succeeix, gairebé mai és per voluntat pròpia–. De mitjana, la majoria de parelles sumen 60 dies de vacances en el millor dels casos i… potser és qüestió de coincidir almenys un parell de setmanes, no? 80 dies per una banda… 45 per l’altra. Els números no surten.

Altres països tenen un sistema de vacances escolars més repartides durant l’any i defensen que els resultats acadèmics són millors, enfront una desconnexió (i reconnexió) tan llarga del ritme escolar. Però molts mestres de casa nostra avisen que les instal·lacions escolars no estan preparades per fer classe durant part de l’estiu. L’imparable canvi climàtic que els afectarà les pròximes dècades amb estius més càlids no farà que aquests països s’apuntin al nostre model de megavacances escolars. També un canvi de model al nostre país cap a una redistribució de més períodes sense classes durant l’any requeriria la implicació a fons de les empreses i l’administració. Actualment un sol dia de lliure disposició de les escoles provoca autèntics drames logístics en algunes famílies.

Dijous tornarem a la –beneïda per molts– rutina i aquest debat quedarà altre cop aparcat. I l’estiu vinent tornarem a lamentar el llarg període de vacances dels nostres fills i molts haurem de recórrer als soferts àvies i avis i als casals i campus d’estiu, un gran negoci que sagna les butxaques de molts pares i mares. Cal un debat a fons i ampli sobre la distribució de les vacances escolars. I per això es necessita valentia, una característica que escasseja en la nostra classe política.