L’Hospital Joan XXIII supera les 50 intervencions quirúrgiques amb el nou robot da Vinci Xi

En aquest primer semestre de l’any 2019, s’han dut a terme prop de 100 intervencions amb aquest sistema, 50 amb el nou model

Per . Actualitzat el

El robot da Vinci Xi, d’última generació, va incorporar-se a l’hospital tarragoní el passat mes d’abril i és la plataforma més evolucionada per a la realització de cirurgia mínimament invasiva.
Dotat d’una tecnologia innovadora i precisa, aquest sistema robòtic té adaptabilitat i versatilitat per a diverses especialitats: cirurgia toràcica, urologia, ginecologia, otorrinolaringologia i cirurgia general.
Des de la consola quirúrgica mitjançant pedals i manipuladors, el cirurgià controla i maneja l’endoscopi 3D i els braços articulats que són característics del da Vinci Xi. Permet passar d’una vista de camp complet a múltiples imatges facilitant maniobres més segures i precises.
Per la seva banda el carro del pacient, disposa de quatre braços quirúrgics mòbils i intercanviables, que controla el cirurgià des de la consola, situats per damunt del pacient, de manera que els instruments i l’endoscopi es mouen reduint al mínim la força sobre el cos del pacient. Des de la pantalla es pot variar l’alçada i la rotació de l’estructura dels braços.
La quarta generació del da Vinci, l’Xi (IS4000) presenta millores notables respecte a l’anterior, visió del camp operatori augmentada fins a 10 vegades, amb resolució detallada i visió en 3D; anul.la la possible tremolor de mans del cirurgià i impedeix moviments involuntaris. Permet interactuar amb altres tecnologies presents en quiròfans de tot el món, a més, disposa d’un simulador virtual per aprendre l’ús del sistema da Vinci.
És l’únic sistema robòtic que tradueix els moviments del cirurgià de manera intuïtiva, cosa que permet un control de l’òptica i de les pinces, evitant els moviments complexos de la laparoscòpia. Facilita una visió tridimensional del camp quirúrgic i el cirurgià pot, sense ulleres o altres ajuts, “viure” la intervenció gairebé com si estigués dins del cos del pacient.
La cirurgia robòtica és més precisa que la cirurgia convencional, comporta menys sagnat i menys risc d’infecció postquirúrgica, disminueix el temps d’hospitalització i facilita la recuperació dels pacients.