L’Ajuntament d’Altafulla delimita els Banys de Mar de la Vil·la romana dels Munts

La mesura es dur a terme per evitar la degradació del jaciment arqueològic

Per . Actualitzat el

L’Ajuntament d’Altafulla ha delimitat els Banys de Mar de la Vil·la romana dels Munts aquest dimecres 14 d’agost. La voluntat del consistori amb l’actuació és evitar la degradació del jaciment arqueològic, molt desconegut pels turistes i fins i tot pels mateixos altafullencs i altafullenques, que sovint transiten per la zona sense tenir constància de les restes romanes.

Es tracta d’una mesura d’urgència que l’àrea de Cultura d’Altafulla ha optat per prendre aquesta setmana en observar que molts banyistes hi estenien la tovallola a sobre o hi plantaven el para-sol, i que les persones que recorrien el camí de ronda hi passaven per damunt. De fet, l’equip de Govern ha visitat els treballs que aquest matí s’han dut a terme a la zona, i comprovar d’aquesta manera les necessitats de l’espai a l’hora de conservar-lo i a la vegada conviure amb l’activitat humana de manera respectuosa.

L’actuació que concretament s’hi ha dut a terme consisteix en l’assentament de diverses estaques de fusta sobre el terreny, enllaçades entre elles per una corda, la revisió de la senyalització del camí de ronda i la construcció d’una tàpia al búnquer de la Guerra Civil adjacent al jaciment per evitar que s’hi acumulin escombraries. Tot plegat es tracta d’una mínima mesura de conservació del lloc que complementa el plafó informatiu existent i que pretén ser un primer pas per a la museïtzació de l’espai.

El coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera, de fet, assegura que “ja s’està treballant en l’elaboració d’un projecte molt més ambiciós des del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona” (MNAT), que és qui gestiona l’espai que complementa la Vil·la dels Munts. “La proposta, el pressupost que convindrà per executar-la o les dates de quan podria ser són tota una incògnita encara”, remarca Molinera, “però el que tenim clar és que hem de preservar i difondre aquest atractiu cultural, històric i patrimonial tan desconegut del municipi”.

Per la seva banda, la regidora de Cultura d’Altafulla, Gemma Maymó, destaca els Banys de Mar dels Munts d’Altafulla com “dels pocs que es conserven en plena línia de costa”. De fet, hi ha molt poques vil·les romanes que disposin d’unes termes de mar arreu d’Hispània. “Uns Banys de Mar que donen un tret diferencial a la Vil·la romana dels Munts”, assegura la titular de Cultura, “un conjunt arqueològic que és únic a la costa catalana per les seves dimensions i significat”.

Els banys romans de la platja d’Altafulla formaven part de la vil·la dels Munts, construïda a partir del segle I dC. L’estructura està situada a peu de platja, sobre una zona rocosa, pràcticament a nivell del mar. De les restes, destaca un espai de planta rectangular que correspondria al caldarium. D’aquesta part de les termes es conserva una banqueta que servia per circular i poder seure. En un altre dels murs es preserva una fornícula que, probablement, allotjava una font o algun element escultòric. Del conjunt, també es conserven restes de pilars i altres estructures de sota terra. Així mateix, els banys disposaven d’estructures subterrànies per escalfar l’aigua.