Consells bàsics per gaudir de les vacances durant els mesos de calor amb bona salut

Per . Actualitzat el

L’estiu és l’època de l’any en què fem més activitats a l’aire lliure i la calor i la suor fan que perdem més líquid corporal. Quan les temperatures són anormalment altes, la calor excessiva pot ser un perill per a la salut. Les temperatures molt extremes i l’excés de calor produeixen una pèrdua de líquids i de sals minerals (clor, potassi, sodi, entre altres) necessaris per a l’organisme. Aquest fet pot agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament. Si l’exposició a temperatures tan elevades es perllonga, es pot patir un cop de calor, que és una situació que pot acabar sent greu. En aquesta època de l’any cal tenir especial cura dels col·lectius més vulnerables als cops de calor: els infants, la gent gran i les persones amb malalties cròniques.

A mesura que la temperatura de l’aire puja, el cos es manté fresc amb l’evaporació de la suor, però si fa molta calor i hi ha humitat aquest procés d’evaporació s’alenteix i la temperatura corporal pot elevar-se fins a nivells perillosos. La calor excessiva pot arribar a perjudicar la salut i a provocar esgotament, deshidratació, cop de calor, rampes i erupcions cutànies.
Davant d’aquests símptomes, traslladeu la persona a un lloc més fresc, doneu-li aigua, mulleu-la, venteu-la i aviseu urgentment els serveis d’emergències (112).
Per evitar aquests inconvenients provocats per la calor cal que a casa controleu la temperatura. Tanqueu les persianes de les finestres on toca el sol directament durant les hores de sol. Obriu les finestres de casa per refrescar-la durant la nit. Estigueu-vos a les estances més fresques. Utilitzeu algun tipus de climatització per refrescar-vos i refrescar l’ambient (ventiladors, aire condicionat, ventalls, entre altres). Refresqueu-vos sovint amb dutxes o tovalloles amarades d’aigua.
Al carrer, eviteu el sol directe. Porteu una gorra o un barret. Utilitzeu roba lleugera (com la de cotó), de colors clars i que no sigui ajustada. Procureu caminar per l’ombra, estar sota un para-sol quan sigueu a la platja i descanseu en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats. Porteu aigua i beveu-ne sovint. Mulleu-vos una mica la cara i, fins i tot, la roba. Vigileu en els trajectes en cotxe durant les hores de més sol i mai no hi deixeu els infants o a persones fràgils amb les finestres tancades. Limiteu l’activitat física en les hores de més calor. Hidrateu-vos freqüentment i vigileu l’alimentació. Ajudeu els nadons i infants petits, la gent gran i les persones amb malalties cròniques.
A banda, Elisabet Biarnès, dietista de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla, recomana mantenir una dieta equilibrada durant tot l’estiu. És a dir, mantenir com a base de la nostra alimentació cereals, fruita i verdura, lactis i proteïnes, per aquest ordre. «Aquesta és una recomanació per a tot l’any, no només per a l’estiu, època en la qual hem de tenir cura sobretot de no menjar res en mal estat per l’exposició a altes temperatures i de mantenir-nos hidratats». A banda d’ingerir més aigua que de costum, una bona manera d’hidratar-se és a través d’aliments frescos com la fruita i la verdura.